8,6 procent betekent een nieuwe recordhoogte voor de inflatie eurozone.

De inflatie in de eurozone bereikte in juni een nieuw hoogtepunt van 8,6 procent als gevolg van de stijgende energiekosten.

Het recordbrekende cijfer, dat in mei nog 8,1 procent bedroeg, voorspelt slecht nieuws voor de Europese economie, die momenteel met verschillende problemen tegelijk te kampen heeft: het conflict in Oekraïne, de slinkende aanvoer van Russisch gas, de wereldwijde voedselonzekerheid, de verstoorde bevoorradingsketens, en de fall-out van China’s strenge vergrendelingen.

8,6 procent betekent een nieuwe recordhoogte voor de inflatie eurozone.

Met een prijsstijging van 41,9% per jaar blijft energie de belangrijkste oorzaak van hoge prijzen, nu de EU-landen klauteren om alternatieven te vinden voor goedkope Russische fossiele grondstoffen die duurder zijn.

Onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten en fruit stijgen sterk (11,1%) door de stijgende gaskosten, waardoor meststoffen duurder worden voor boeren en producenten.

De kwelling van de inflatie, die nog nooit zo hoog is geweest in de geschiedenis van de eenheidsmunt, treft elke Lid-Staat van de EU. Zowel voor politici, bedrijven als consumenten is het probleem een zeer complexe en dringende uitdaging geworden.

Met een cijfer van 10 procent werd Spanje de eerste belangrijke lidstaat met een inflatie van twee cijfers, terwijl Duitsland van mei tot juni een lichte daling (8,2 procent) meemaakte (8,7 procent ).

Malta (6,1 procent) en Frankrijk hebben nog steeds de laagste inflatie in de eurozone (6,5 procent ). Frankrijk is beschermd tegen de turbulentie op de gasmarkt omdat het het grootste deel van zijn elektriciteit uit kernenergie haalt.

Weken nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de eerste renteverhoging in meer dan tien jaar uitvaardigde om de prijzen te doen dalen, gaf Eurostat zijn meest recente inflatiegegevens vrij.

De cijfers van juni lijken de verklaring van ECB-voorzitter Christine Lagarde te ondersteunen dat haar organisatie de rente zal blijven verhogen als de inflatiesituatie verslechtert.

Het percentage van 8,6 procent dat vorige maand werd opgetekend overtreft de jaarlijkse doelstelling van de ECB van 2 procent met meer dan het viervoudige.

Bron: Latest News Europe

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

8,6 procent betekent een nieuwe recordhoogte voor de inflatie eurozone.