Aanvraag van Oekraïne om lid te worden van de EU

Vrijdag verklaarde de Commissie voor Lidmaatschapszaken van de Europese Unie dat Oekraïne als kandidaat-lidstaat moet worden beschouwd. Het is nu aan de 27 landen die samen de EU vormen om te beslissen of ze dit voorstel al dan niet steunen.

Aanvraag van Oekraïne om lid te worden van de EU

Essentiële informatie over de aanvraag van Oekraïne om lid te worden van de EU

Hoe verloopt het proces om tot de Europese Unie toe te treden? Op papier lijkt de procedure niet al te ingewikkeld. Nadat een land een aanvraag heeft ingediend, wacht het op een beslissing van de commissie of het al dan niet in aanmerking komt voor de kandidatuur.

Zelfs als de 27 lidstaten van de EU deze week besluiten Oekraïnes kandidaat-status te aanvaarden, zal het land nog aan verschillende voorwaarden moeten voldoen voordat de formele onderhandelingen over toetreding tot de EU van start kunnen gaan, zoals vrijdag overduidelijk werd gemaakt door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Daarna, nadat de staatshoofden van de verschillende lidstaten van de EU een consensus hebben bereikt, moet die worden bekrachtigd in het EU-parlement en door de wetgevende takken van de regeringen van elke EU-lidstaat.

Hoe denken de lidstaten van de EU over de mogelijkheid dat Oekraïne tot de EU toetreedt? Dit is het punt waarop de zaken ingewikkelder beginnen te worden. Ook al hebben de Europese Unie en haar andere 27 leden Oekraïne in zijn oorlogsinspanning aanzienlijke bijstand verleend, het toetredingsproces beginnen met een land dat actief in een conflict verwikkeld is, geeft aanleiding tot allerlei bezwaren.

Andere landen

Verschillende kandidaat-lidstaten zijn al jaren bezig met het toetredingsproces. Hun toetreding is in sommige gevallen vertraagd door de binnenlandse politieke instabiliteit in die regeringen. Een land waarvan de aanvraag een uitstekend voorbeeld hiervan is, is Turkije; het is effectief in de wacht gezet wegens bezorgdheid over een mogelijke afname van de eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat.

Hoeveel tijd zou er nodig zijn om het te voltooien? Het hangt sterk af van de toestand van Oekraïne als de oorlog eindelijk voorbij is. Het is vrij onwaarschijnlijk dat, gedurende langere tijd na het einde van de oorlog, Oekraïne ook maar in de buurt zal komen van de eisen om onderhandelingen te beginnen, laat staan er helemaal aan zal voldoen. Bovendien zal Oekraïne, om weer op te bouwen, moeten overgaan van een land dat nu in wisselende mate onder staat van beleg en uitgaansverboden opereert, naar een regering die in staat is een functionele democratie te handhaven.

Volgens onderzoek van een denktank in Londen, het VK in een veranderend Europa genaamd, duurt de typische tijd die een natie nodig heeft om tot de EU toe te treden vier jaar en tien maanden.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Aanvraag van Oekraïne om lid te worden van de EU