Aanzienlijk aantal slachtoffers onder Russische troepen

Volgens berichten uit Oekraïne geven zijn strijdkrachten de Russische troepen die proberen de oostelijke regio Donbas binnen te trekken een zware strijd, waarbij aanzienlijke slachtoffers zijn gevallen onder de strijdkrachten van Moskou.

Onafhankelijke onderzoekers en waarnemers, waaronder enkele pro-Russische bloggers, hebben de poging van Moskou om de stad Lysychansk in te nemen veroordeeld. Zij vinden dat het streven niet ondernomen had mogen worden.

Het grootste deel van de regio Luhansk, op een paar verzetshaarden na, is nu door de Russische strijdkrachten bezet. Ze maken vorderingen in de richting van de Donetskse steden Kramatorsk en Sloviansk.

Aanzienlijk aantal slachtoffers onder Russische troepen

Rusland zet al zijn beschikbare middelen in

Russische en Oekraïense troepen zijn momenteel betrokken bij “hevige gevechten” aan de grenzen van de regio Luhansk. Omdat sommige Russische troepen strategisch worden teruggetrokken om zich te hergroeperen, hebben de Russische strijdkrachten veel slachtoffers gemaakt, zowel doden als gewonden. De ziekenhuizen en de mortuaria zijn op volle sterkte met patiënten en lichamen.

Volgens de Generale Staf van de Oekraïense Strijdkrachten vuurde de Russische artillerie op Oekraïense militaire stellingen in Luhansk “in de buurt van Lysychansk in de richting van Bakhmut”. Bij deze aanvallen kwamen zes mensen om het leven en raakten 21 anderen gewond. Volgens de Generale Staf waren de aanvallen in het nabijgelegen Donetsk gericht op “het hele grondgebied van de regio,” waartoe ook Sloviansk behoorde.

Maatregelen Russische bedrijven om het leger verplicht te steunen

Het parlement van de Russische regering, bekend als de Staatsdoema, heeft een nieuw pakket economische maatregelen goedgekeurd dat bedoeld is om de strijdkrachten van het land te versterken.

Als de wetten worden goedgekeurd zullen rechtspersonen in Rusland geen contracten met de Russische strijdkrachten meer kunnen weigeren. Er zijn echter nog verschillende rondes van de parlementaire procedure te gaan.

Hoewel Russische functionarissen de oorlog in Oekraïne  als “een speciale militaire operatie” noemen, zouden de nieuwe maatregelen in feite betekenen dat het land zijn industrie hervormt ter ondersteuning van de voortdurende invasie, waardoor het land op voet van oorlogseconomie komt te staan. Ook al noemen Russische functionarissen de oorlog in Oekraïne “een speciale militaire operatie”, het is duidelijk een oorlog en wel een langdurige oorlog.

Vice-premier Joeri Borisov merkte op dat hij de aandacht vestigde op de “enorme sanctiedruk” die uit het Westen komt.

Om de economische maatregelen in wet te kunnen omzetten moeten ze nog door de tweede en derde lezing van de Staatsdoema, onderzocht worden door de kamer die boven de Staatsdoema zit, en de handtekening van president Vladimir Poetin krijgen.

Rusland viel Oekraïne op 24 februari 2002 binnen. Hoewel het vooruitgang heeft geboekt in het oosten van het land, heeft het ook aanzienlijke verliezen geleden wat zijn militairen en uitrusting betreft.

Zelensky pleit voor geavanceerde luchtverdediging

Nadat Russische troepen dinsdagavond doelen in de Khmelnytskyi regio van West-Oekraïne hadden aangevallen, waardoor overal in het land luchtalarmsirenes afgingen, richtte de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, een verzoek aan westerse bondgenoten om zijn land te voorzien van een geavanceerd en efficiënt luchtverdedigingssysteem.

Inwoners van Donetsk worden aangespoord de stad te verlaten

Terwijl Russische soldaten dichter naar de oostelijke gebieden oprukken, vraagt de Oekraïense regering de overgebleven bevolking van de regio Donetsk naar veiliger gebieden te verhuizen.

In reactie op de raketaanval in Toretsk op woensdag legde het hoofd van het Donetskse regionale militaire bestuur, Pavlo Kyrylenko, de volgende verklaring af: “Rusland heeft de hele regio Donetsk veranderd in een brandhaard waar het voor burgers gevaarlijk is te blijven.”

Oekraïne behoudt de controle over 45 procent van Donetsk, maar Russische troepen trekken in de richting van Kramatorsk en Slovyansk na de verovering van Lysychansk in de nabijgelegen provincie Luhansk. Dit komt nadat de Russische troepen de controle over Lysychansk hadden overgenomen. Het tempo van evacuaties is toegenomen door verdere inslagen, maar de meeste mensen hebben de stad al verlaten.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Aanzienlijk aantal slachtoffers onder Russische troepen