Alles over aandelen

De rente is al jarenlang ontzettend laag waardoor sparen weinig zin heeft, omdat je geld zeker weten steeds minder waard wordt door het op je spaarrekening te laten staan. Dit is één van de redenen dat veel mensen hun geld in aandelen stoppen. Dit kan zowel op de lange als op de korte termijn en als manier om het geld langzaamaan meer waard te laten worden of juist om het geld zo snel mogelijk te vermeerderen. Maar wat zijn aandelen nou precies? Waarom moet je aandelen kopen? En wat zijn de risico’s? In dit artikel zal ik je alles wat je moet weten over aandelen leren.

Wat zijn aandelen?

Wanneer je een aandeel koopt, koop je als het ware een klein stukje van een onderneming. Het aandeel zelf is op deze manier het bewijs dat jij mede-eigenaar bent van een bedrijf. Dit kan heel opvallend voor je zijn als je echt de meerderheid van de aandelen van een bedrijf koopt, maar meestal koopt men maar een heel klein stukje van een bedrijf. De reden dat bedrijven aandelen verkopen, is om zo meer kapitaal te genereren. Op deze manier kunnen ze extra geld ophalen om nieuwe investeringen te doen zodat het bedrijf verder kan groeien.

Waarom moet je aandelen kopen?

Waarom bezitten zoveel mensen dan aandelen? Het is toch makkelijker om het op de bank te laten staan? Dat klopt, maar de simpele reden dat mensen aandelen kopen, is omdat het veel geld voor hen kan opleveren. Gemiddeld genomen leveren aandelen ongeveer 7 tot 8 procent per jaar op! Dat is natuurlijk een stuk meer dan de lage rente die je krijgt wanneer je het op je bankrekening laat staan. De reden dat de lage rente zorgt dat je geld minder waard wordt, is omdat de inflatie hoger ligt, waardoor het geld dus zijn koopkracht verliest.

Wat zijn de risico’s?

Het handelen in aandelen komt helaas ook met een aantal risico’s. Het meest voor de hand liggende risico is natuurlijk het faillissement van een bedrijf. Wat nou als je veel aandelen koopt en veel geld erin steekt, terwijl het bedrijf vervolgens toch failliet gaat? Helaas verliest men hierbij het grootste deel, als niet alles, van de inleg. Daarbij heb je bij het handelen in aandelen altijd kans op een lagere koers, waardoor het aandeel dus minder waard wordt. Op deze manier heb je een verlies geleden als je je aandeel zal verkopen voor een lagere prijs dan waarvoor je het hebt gekocht. Denk dus altijd eerst goed na voordat je in aandelen gaat handelen, want je kan altijd geld verliezen.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Alles over aandelen