Amsterdam heeft zelfs de meest wereldvermoeide reiziger iets unieks te bieden

De olijfgroene grachten en statige herenhuizen met puntgevels van de stad zijn lieflijk, maar de smaak van de stad spreekt het meest aan – haar bewoners zijn een dynamisch en fantasierijk stel dat de stad gewoon doet oplichten.

amsterdam art

Amsterdam bloeide als handelsmetropool in de 17de eeuw, met zijn koopvaardijvloot die producten naar alle uithoeken van de wereld verscheepte. Dit was de Gouden Eeuw van Amsterdam, de tijd van Rembrandt en Frans Hals, en het was in deze tijd dat de fraaie huizen van de stad werden gebouwd, die nu nog te zien zijn. De pracht en praal zette echter niet door, en, hoe onverwacht het nu ook lijkt, Amsterdam in de jaren 1950 was een verstilde en provinciale stad met een wankele toekomst.

Dat alles veranderde in de jaren 1960. Plotseling kreeg Amsterdam een nieuwe tegenculturele stem en veranderde het in een centrum van de hippiebeweging en alles wat daarbij hoorde – compleet met sit-ins en love-ins in overvloed. De hippies hadden ook gevoel voor humor, want hun goed georganiseerde ‘happenings’ draaiden om onderhoudende spelletjes die specifieke stedelijke problemen zoals vervuiling en gebrek aan sociale woningbouw aan de orde stelden.

Jonge Amsterdammers kregen er energie van, en de hippiebeweging bracht in de stad een avontuurlijke geest tot stand die tot op de dag van vandaag voortleeft: die komt tot uiting in een reeks culturele evenementen zoals Pride en Koningsdag, een groot aantal creatieve kunst- en fotogalerieën, en een voorliefde voor design, variërend van design tandenborstels tot een speciaal condoomwinkeltje dat ieders fantasie weet op te rekken.

De hedendaagse kunstscène in Amsterdam is bruisend

De hedendaagse kunstscène in Amsterdam is opwindend – en ongelooflijk wereldwijd. De stad herbergt het Stedelijk Museum, dat van buiten een enorme badkuip lijkt, maar zijn tijdelijke tentoonstellingen zijn cutting-edge en goed ontvangen. Huis Marseille en Foam, een hipster hangplek die populair is bij de jonge creatieven die de stad beïnvloed hebben, zijn twee van Amsterdams beste fotomusea. Diezelfde creatievelingen steunen ook een hele reeks chique privé kunstgalerijen; verwacht echter dat je een meerprijs betaalt als je iets wilt kopen.

Bron: Taxi Amsterdam Noord

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Amsterdam heeft zelfs de meest wereldvermoeide reiziger iets unieks te bieden