Amsterdam Oost bezoeken

De wijk Amsterdam Oost heeft het allemaal. Deze groep buurten in het oostelijk deel van de stad, uitgesproken om te rijmen met meest’, biedt een welkome afwisseling omdat er onder meer gezinsvriendelijke musea, een leuke dierentuin, en enkele van de meest verbluffende architectonische wonderen van de stad te vinden zijn. Bovendien bieden de bekende open ruimten en brede, lommerrijke lanen van de wijk een welkome afwisseling van de drukte van het omringende stadscentrum, zodat kinderen en gezinnen er een heerlijke tijd hebben.

amsterdam oost

Typisch voor Amsterdam Oost

Amsterdam Oost is een van de meest gediversifieerde culturele centra van de Nederlandse hoofdstad, en het ligt in het centrum van de stad. Een uitgestrekt stadspark met kronkelende wandelpaden omringt het Oosterpark, dat vol zit met opmerkelijke restaurants, cafés, en musea. Het is ook de plaats van het Oosterparkmuseum. De uitgestrekte straten en groene ruimte van de wijk De Plantage zijn niet te missen. In deze mooie wijk, die iets ten oosten van het centrale zakendistrict van Amsterdam ligt, vind je een aantal van de populairste attracties van de stad, waaronder de Hortus Botanicus, de Nederlandse vestiging van het beroemde Hermitage Museum, en de Artis Royal Zoo.

De Oostelijke Eilanden, wat vertaald Oostelijk Havengebied betekent, is een ander verborgen juweel in de oostelijke uithoeken van Amsterdam. Deze buitenwijk, die omgeven is door water, was vroeger van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het gebied is onlangs nieuw leven ingeblazen, waarbij de laatste 10 tot 15 jaar veel voormalige pakhuizen voor de scheepvaart werden omgebouwd tot moderne flatgebouwen, kantoorruimte en culturele hotspots. Het is nu de thuisbasis van enkele van Amsterdams meest vernieuwende architectuur, waaronder de Pythonbrug, een 300 voet lange karmozijnrode brug die kronkelt als een slang.

Amsterdam Oost biedt een verscheidenheid aan activiteiten

Bezoekers aan Amsterdam Oost die geïnteresseerd zijn in cultuur vinden genoeg om hen bezig te houden. De Hermitage, gelegen aan de oevers van de Amstel en met historische kunst en kunstvoorwerpen uit de collectie van de Hermitage in St. Petersburg, is een bezienswaardigheid die je niet mag missen in de stad. In de Oostelijke Eilanden staat ook het Nationaal Scheepvaartmuseum (Het Scheepvaartmuseum), dat een must-see is. Maak van de gelegenheid gebruik om aan boord te klimmen van ‘De Amsterdam’, een kopie van het eerste schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie dat in 1749 te water werd gelaten, als je toch in de stad bent. Vlakbij ligt het NEMO Wetenschapsmuseum, dat ontworpen is om bezoekers van alle leeftijden gedurende enkele uren te onderwijzen en te vermaken. Bovendien is het Tropenmuseum (dat ook een kindermuseum omvat) gevestigd in een markant, elegant gebouw uit de jaren 1920 en doet dienst als educatief etnografisch museum (dat ook een kindermuseum omvat).

Het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis, die beide aantrekkelijk zijn vormgegeven, zijn ideaal voor muziekliefhebbers. Het eerste is Amsterdams concertpodium voor moderne klassieke muziek, terwijl het tweede het operagebouw van de stad is. De opvallende glazen gevel verbergt een hypermoderne uitvoeringsruimte die bij zijn eerste opening in 2005 meerdere architectonische onderscheidingen kreeg. Het Bimhuis, een uitpuilende zwarte doos die aan het complex vastzit, is een populaire plaats voor de grootste namen uit de jazz, blues, wereldmuziek, en andere muziekgenres.

Een andere must-see bezienswaardigheid voor gezinnen die Amsterdam bezoeken is De Plantage’s Zoo, een van de oudste dierentuinen van het vasteland van Europa en een van de oudste ter wereld. Er zijn meer dan 750 diersoorten op het terrein van Artis, en de weelderige botanische tuinen zijn schitterend in de lente en de zomer, wanneer een bijna oneindige variëteit aan bomen en bloemen bloeit in een werveling van schitterende kleur en geur. Micropia, een museum gewijd aan kiemen en bacteriën, ligt vlak naast Artis en is een uitstekende plaats om een middag door te brengen.

In Amsterdam Oost zijn veel plaatsen om te eten

Amsterdam heeft een lange visserijgeschiedenis, wat een van de redenen is waarom rauwe haring bij de plaatselijke bevolking nog steeds als iets van een delicatesse wordt beschouwd. Het spreekt vanzelf dat de stad een heleboel visrestaurants van hoge kwaliteit herbergt, met als een van de populairste Visbar Beet in Oost. Het restaurant serveert een reeks vismaaltijden uit duurzame bronnen, variërend van traditionele fish and chips tot de typisch Hollandse haring. Er ligt ook een sterke nadruk op gezamenlijk eten, ideaal voor grote groepen.

De Groene Olifant is nog zo’n heerlijk eethuis in Oost. Het restaurant, ‘The Green Elephant’ in het Engels, ligt gunstig vlak naast Artis. Inwoners en bezoekers trekken massaal naar dit café, dat bekend staat om zijn Italiaans geïnspireerde menu en gezellige Nederlands bruine café sfeer. Daarentegen ligt Restaurant Elkaar, een charmant restaurant met een terras dat uitkijkt op de oude stadspoort, er direct naast. Met het à la carte menu kunnen de gasten het traditionele Frans-Mediterrane eten naar eigen smaak aanpassen of genieten van de traditionele keuken zoals ze is.

Voor wie gewoon wil ronddwalen en zien wat hij tegenkomt, is de Czaar Peterstraat, in 2015 gekozen tot Holland’s meest betekenisvolle winkelstraat, een goede optie. Met de aangrenzende Brouwerij ’t IJ, een brouwerij gehuisvest in een windmolen, en de hippe hangplek Roest, ben je zeker dat je langs de route heerlijk eten en drinken kunt bijvullen.

De beste plaatsen om te overnachten in Amsterdam Oost

Amsterdam Oost herbergt een overvloed aan hotels die hun gasten iets unieks bieden. Hotel Arena is een goede keuze als je iets comfortabels zoekt. Dit viersterrenhotel ligt op loopafstand van het Oosterpark en heeft een restaurant ter plaatse dat dagelijks een menu serveert met onder meer seizoensgroenten die uit de kruidentuin van het gebouw komen. Het is ook huisdiervriendelijk. Hotel Plantage, gelegen op enkele minuten van Artis, biedt een comfortabele en goedkope verblijfplaats. Als je je echter echt wilt onderdompelen in de designersfeer van Oost, is een bezoek aan het Lloyd Hotel een must. Deze vooruitstrevende onderneming is overal besprenkeld met prachtige ruimtes in traditionele en moderne Hollandse stijl. Enkele van ’s werelds meest gevierde Nederlandse architecten en ontwerpers kwamen samen om het hotel volledig te renoveren, wat resulteerde in enkele unieke stijlen en ontwerpen. Het is dan ook een uitstekende keuze voor elke aspirant kunstenaar of creatieveling. Het mooiste is dat het hotel kamers heeft die gerangschikt zijn van 1 tot 5 sterren, met prijzen die variëren van laag tot hoog. Dit betekent dat er in het hotel voor elk wat wils is.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Amsterdam Oost bezoeken