Apple watchOS 9 voorproefje

Hoewel Apple’s smartwatch misschien de beste is die er te krijgen is, schiet hij op belangrijke gebieden nog steeds tekort ten opzichte van de concurrentie, vooral bij het bijhouden van slaap en activiteit. De firma introduceert met watchOS 9 een breed scala aan Workout upgrades, samen met nieuwe wijzerplaten, bijgewerkte applicaties, en de mogelijkheid om slaapzones te herkennen. Nu de publieke bèta beschikbaar is, kunnen we een voorlopig idee krijgen van het vermogen van het bedrijf om die leemtes op te vullen.

Je hebt een Apple Watch Series 4 of nieuwer nodig, en een iPhone waarop de iOS 16 bèta draait, om de watchOS bèta te kunnen installeren. Dus als je niet het gevaar wilt lopen je gegevens te verliezen, kun je misschien beter wachten met updaten tot de officiële release van Apple.

Apple watchOS 9 voorproefje

Pittige aanpassingen aan workouts

De belangrijkste updates hebben betrekking op oefeningen. Om eenvoudig zaken als je segmenten en tussentijden of hoogteverschillen te kunnen bijhouden, ontwikkelde Apple pagina’s die extra gegevens bieden terwijl je een activiteit documenteert.

Tijdens een activiteit van 45 minuten was het prettig te weten waar mijn hartslag zich op elk moment bevond, en de Apple Watch maakte die informatie gemakkelijk waar te nemen. Op het scherm waren er vijf zones in verschillende kleuren, en de zone waarin ik me bevond was gemarkeerd. Ik ontdekte achteraf dat ik het grootste deel van de tijd in zone 4 had doorgebracht, dankzij de nieuwe overzichtspagina van de Fitness app. Apple geeft ook vriendelijk het hartslagbereik voor elke zone.

Hoewel het voor alle sessies beschikbaar zou moeten zijn, vond ik de Cardio weergave niet voor yoga, dans, of cooldown. De nieuwe functie voor aangepaste oefeningen, waarmee je precieze doelen kunt stellen om je tijdens je sessie op te concentreren, wordt ondersteund. Dit is veel nuttiger voor duursporten zoals hardlopen, fietsen, roeien of wandelen.

Hoewel je zelf een programma kunt samenstellen door helemaal naar beneden te scrollen, variëren de resultaten sterk, afhankelijk van het programma. Voor sommige activiteiten heb je veel mogelijkheden, zoals Hart, Afstand, Calorieën, of Tijd.

Deze inconsistentie is begrijpelijk, want niet alle activiteiten zullen compatibel zijn met tempo of afstand. Weet alleen dat niet al je routines op dezelfde manier zullen reageren op de functie aangepaste trainingen.

Met de nieuwe functie Race Route in watchOS 9 kun je het tegen jezelf opnemen als je vaak dezelfde hardloop- of fietsroutes aflegt. Je iPhone groepeert vergelijkbare routes nadat je de Outdoor Run, Outdoor Cycle, of  workouts hebt voltooid. De routeweergave laat je weten of je voor of achter loopt op schema, hoeveel verder je nog te gaan hebt, en of je de volgende keer dat je aan een van deze opdrachten begint van koers afwijkt.

Nieuwe uiterlijk en wijzerplaten op Apple watchOS 9

Het nieuwe uiterlijk die bij elke watchOS update verschijnen zijn een van de leukere functies, omdat ze je toestel een facelift geven. Deze keer biedt Apple nieuwe Playtime, Metropolitan en Lunar ontwerpen, naast de toevoeging van de mogelijkheid om de achtergrondkleur van huidige opties als Modular en X-Large aan te passen. Ook het Astronomie-scherm werd door Apple bijgewerkt, en het heeft nu afbeeldingen van de aarde, de maan en het zonnestelsel, vergelijkbaar met de iPhone versie. Terwijl Lunar je de mogelijkheid geeft om voortdurend de Chinese, Hebreeuwse of Islamitische kalenders te tonen.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Apple watchOS 9 voorproefje