Arizona politie gaat het filmen van agenten binnen 2,5 meter verbieden

Een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Arizona verbiedt iedereen om politiepersoneel van dichtbij te filmen en overtreders kunnen boetes of gevangenisstraf tegemoet zien. Critici beweren dat het wetsvoorstel de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in gevaar brengt. Omstanders nemen vaak politiemensen op, en de beelden hebben af en toe geleid tot het aan het licht brengen van wangedrag van agenten.

De wet verbiedt vanaf 24 september 2022 het filmen van politiepersoneel in de staat van minder dan 2,5 meter. Iemand die een mondelinge waarschuwing negeert en blijft filmen, kan strafrechtelijk vervolgd worden en tot 30 dagen gevangenisstraf krijgen.

Arizona politie gaat het opnemen van politiepagenten binnen 2,5 meter verbieden

Uitzondering van politie op video vastleggen

Er zijn echter uitzonderingen op de wetgeving. Voor wie met de politie communiceert of zich in een afgesloten ruimte op privéterrein bevindt, mag wel filmen. De politie heeft geen mogelijkheid om te weten of de naderende persoon met camera of telefoon een onschuldige omstander is of een gevaar, aldus de politiewoordvoerder van de Arizone Politie.

De tegenstanders van de wet beweren echter dat de politie probeert te verhinderen dat mensen hun grondwettelijk gewaarborgde recht op vrijheid van meningsuiting gebruiken om op openbaar terrein te filmen. Een ander bezwaar tegen de wet werd in februari ingediend door de National Press Photographers Association, een beroepsvereniging voor foto- en tv-nieuwsfotografen, die beweerde dat de wet ingaat tegen het duidelijk gevestigde recht om politieagenten die hun officiële taken op een openbare plaats uitvoeren te fotograferen en vast te leggen.

De discussie rond wangedrag van een deel van de politie is sterk beïnvloed door omstandersvideo’s van politie-interacties. Onder andere de video van een 17-jarige omstander die de dood van George Floyd filmde, heeft ervoor gezorgd dat de Minneapolis politieman Derek Chauvin een  gevangenisstraf van 22 jaar en nogmaals 20 jaar voor moord op de arrestant heeft gekregen.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Arizona politie gaat het filmen van agenten binnen 2,5 meter verbieden