Athene wordt bedreigd door bosbranden

Een woordvoerder van de brandweer zei woensdagochtend in een spoedbriefing dat er nog steeds actieve branden in de buitenwijken van Gerakas, Anthousa, Pallini en Dioni, en aan weerszijden van de Marathonaslaan zijn. De brandweerman verklaarde dat de aandacht gericht was op het zuidoosten van het vuur, opnieuw dicht bij de Attiki Odos snelweg, in de buurt van de Vianex voorzieningen, en op de zuidwestkant van het vuur, dicht bij de Attiki Odos snelweg en de voorzieningen van de Atheense organisatie voor openbaar vervoer.

Athene wordt bedreigd door bosbranden

Ook het stedelijk gebied wordt bedreigd

Het behoud van mensenlevens, en dat van vitale openbare infrastructuur en privé-eigendommen van bewoners, blijft de eerste zorg, benadrukte de brandweercommandant Hij verklaarde dat een grote brandweer troepenmacht van 485 brandweerlieden, 120 brandweerauto’s en 28 grondploegen de branden nog steeds aan het bestrijden zijn.

Onbemande drones worden ingezet om foto’s van de brandbestrijding vanuit de lucht door te zenden, terwijl het mobiele operatiecentrum “Olympos” het coördineerde. De strijd tegen de vlammen werd geholpen door vijf blusvliegtuigen en vier helikopters, waarvan er een de leiding had over de organisatie van de operatie. Nog eens vier vliegtuigen en drie helikopters zouden zich binnenkort bij de strijd voegen.

Het leger, de bosbouw, de ambulance, de plaatselijke overheden en de Griekse politie, die 626 agenten en 232 voertuigen had ingezet om de burgers naar veilige plaatsen te brengen.

Grieks ministerie van Klimaatcrisis en Burgerbescherming

Minister van Klimaatcrisis en Burgerbescherming Christos Stylianides en het hele uitvoerende team waren aanwezig in het Crisis Management Center en stonden in nauw contact met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Volgens de woordvoerder zijn er voortdurend updates over de situatie van de branden, zodat snel beslissingen kunnen worden genomen over de levering van essentiële hulp. Volgens AMNA arriveerde premier Kyriakos Mitsotakis woensdagochtend rond 5:30 uur bij het Nationaal Coördinatiecentrum voor Operaties en Crisisbeheersing van het Ministerie van Klimaatcrisis en Burgerbescherming.

In de noordoostelijke voorsteden van Athene woedden tot in de vroege uurtjes van woensdagochtend woedende natuurbranden, terwijl brandweerlieden en civiele beschermingsdiensten wanhopig vochten om de vlammen in bedwang te houden.  De brand wordt contant aangewakkerd door stormwinden met grote snelheid en intensiteit dievoortdurend van richting veranderen.

Het vuur brak dinsdagmiddag uit op de berg Penteli en breidde zich snel uit naar de buurt voordat het de Attiki Odos snelweg bereikte. Tegen woensdagochtend waren de vlammen zichtbaar in Pallini, Anthousa, Penteli, Drafi, en Gerakas.

Hoewel de wind nog steeds zeer krachtig was, met windstoten van meer dan 80 km/u, gingen voor zonsopgang blusvliegtuigen het luchtruim in om de branden te blussen.

Er zij reeds 600 mensen door de Griekse politie naar veilige gebieden geëvacueerd.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Athene wordt bedreigd door bosbranden