Bescherm jezelf tegen blauw licht!

Heb je al eens gehoord van blauw licht? Blauw licht is gelegen in het zichtbare spectrum en ligt vlak naast het onzichtbare en schadelijke Uv-licht, de golflengte is kort en het heeft relatief veel energie. Er bestaat natuurlijk blauw licht, dat bijna volledig geproduceerd wordt door de zon. Dit licht is voor ons mensen zichtbaar wanneer we de blauwe hemel zien en speelt een belangrijke rol in het reguleren van het dag- en nachtritme van de mens. Maar, blauw licht wordt ook geproduceerd door schermen zoals laptops, tablets en smartphones. In tegenstelling tot het natuurlijke blauwe licht, kan een teveel aan onnatuurlijk blauw licht nadelige effecten hebben op de gezondheid. Welke nadelen dit zijn en hoe je jezelf kunt beschermen tegen blauw licht, lees je in dit artikel.

Bescherm jezelf tegen blauw licht

Toen vs. nu

Er is nog nooit een tijd geweest dat men meer tijd spendeerde achter schermen dan de tijd van tegenwoordig. Overdag werken achter een of zelfs meerdere schermen, thuis een film kijken op een tv en ondertussen je berichten checken op je smartphone. In grotere steden vind je reclame-schermen en ook bushokjes bevatten veelal schermen met reclame. Kortom: (onnatuurlijk) blauw licht is meer met ons dan ooit tevoren. Steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten van een teveel aan blauw licht en de resultaten wijzen in de meeste gevallen in dezelfde richting: (te veel) blauw licht kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Effecten van blauw licht

Hoewel meer onderzoek nog nodig is, is gebleken dat onnatuurlijk blauw licht kan zorgen voor verminderde slaapkwaliteit. Blauw licht interfereert met de productie van melatonine. Melatonine is een hormoon geproduceerd door de epifyse (de pijnappelklier) dat ervoor zorgt dat we moe worden wanneer het donker wordt. Bij langdurige blootstelling aan blauw licht in de avond, kan dit er dus voor zorgen dat er minder melatonine geproduceerd wordt, waardoor er problemen kunnen worden ervaren met inslapen. Ook zou een teveel aan blauw licht (net als een teveel aan Uv-licht) kunnen zorgen voor degeneratie van het netvlies. Sommige onderzoeken stellen zelfs vast dat overmatige blootstelling aan blauw licht zou kunnen zorgen voor lichamelijke klachten, depressie en obesitas, maar hardere bewijzen op dit vlak zijn nodig. Wel kan men met meer zekerheid zeggen dat te veel blootstelling aan blauw licht een negatief effect op de slaapkwaliteit heeft.

Wat kunnen we aan blauw licht doen?

Moderne problemen vragen om moderne oplossingen, daarom bestaat er gelukkig een aantal manieren om de blootstelling aan onnatuurlijk blauw licht te verminderen. Hieronder volgt een aantal tips.

– Dim blauw licht
Op de meeste smartphones, tablets en laptops is het mogelijk om blauw licht te dimmen. In sommige gevallen kun je zelfs instellen dat het blauwe licht automatisch gedimd wordt na een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld wanneer het avond wordt. Vaak heet dit ‘nightmode’. Mocht dit geen instelling zijn op het apparaat zelf, kan je altijd bepaalde apps downloaden die zorgen voor deze aanpassing.

– Verminder je schermtijd
Misschien is dit een goed moment om na te gaan hoeveel tijd je per dag spendeert achter een scherm. Bijna elk apparaat kan laten zien hoe de schermtijd is. Ervaar je problemen met slapen? Probeer eens minder tijd te spenderen achter een scherm, zeker vlak voor je gaat slapen. Niet alleen het licht kan zorgen voor minder slaap, maar ook de prikkels die je hersenen ervaren kunnen invloed hebben op het slapen. Er wordt daarom geadviseerd om twee uur voor het slapen gaan niet meer naar een scherm te kijken. Misschien een uitdaging, maar als het zorgt voor beter slapen het proberen waard toch?

– Beschermende brillen
Er bestaan speciale brillen die blauw licht filteren. Spendeer je noodgedwongen veel tijd achter schermen? Overweeg dan eens een beschermende bril. Dit kan zorgen voor minder vermoeide ogen en beter slapen na een lange dag.

– Crèmes
Net zoals de huid beschermd kan worden tegen Uv-licht, kan dit ook tegen blauw licht met zogeheten ‘broad-spectrum-crèmes’. Ben je op zoek naar zo’n crème? Check dan even of het product een SPF-filter bevat, deze beschermd namelijk naast Uv-licht, ook tegen andere soorten straling waaronder blauw licht.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Bescherm jezelf tegen blauw licht!