Federaal recht op abortus teruggedraaid door Amerikaans Hooggerechtshof

Een beslissing van het Hooggerechtshof maakt een 50-jarige traditie ongedaan. Er is niet langer een federaal grondwettelijk recht op abortus, oordeelde het Amerikaans Hooggerechtshof vrijdag, waarmee Roe v. Wade omver werd geworpen. De overwegend rechtse rechters, onder andere die door Trump waren aangesteld hebben de uitspraakt zojuist bekend gemaakt.

Beslissing Amerikaans Hooggerechtshof op recht op abortus teruggedraaid

De uitspraak, die het leven in de VS drastisch kan veranderen. De gezondheid van vrouwen wordt op deze manier als minder van belang beschouwd en vrouwen mogen niet meer over hun eigen lichaam beslissen. Het is het belangrijkste besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof in decennia. In de toekomst zullen de staten in plaats van de landelijke politiek beslissen over de rechten op abortus, tenzij het Congres actie onderneemt.

Bijna de helft van de staten verbieden abortus al of zijn van plan dat te doen, terwijl anderen strenge regels hebben uitgevaardigd. Vooral de conservatieve, ouderwetse en gelovige staten in het midden van het land zijn voorstanders van het verbod.

Roe versus Wade

22 jan. 1973 – In een 7-2 uitspraak bevestigt het Amerikaanse Hooggerechtshof de legitimiteit van het recht van een vrouw op abortus krachtens het Veertiende Amendement van de Grondwet. Het hof bepaalde dat het recht van een vrouw op abortus valt onder het recht op privacy van het Veertiende Amendement, dat erkend werd in Griswold v. Connecticut. Het vonnis stelde verschillende niveaus van overheidsbelang vast voor het beleid tegen abortus in het tweede en derde trimester en verleende een vrouw het recht op abortus gedurende de hele zwangerschap.

Reactie van president Biden

President Biden heeft zich gebogen op het besluit, maar hij wordt beperkt door de wet en de reikwijdte van zijn uitvoerende macht. Sinds in mei een ontwerpadvies werd vrijgegeven, zijn keuzes onderzocht door juristen, beleidsassistenten en politieke adviseurs.

De adviseurs van de president zijn er duidelijk over geweest dat zij er alles aan zullen doen wat in hun  mogelijkheden ligt. De Amrikaanse president overweegt onder meer:

Uitbreiding van de toegang tot abortus met medicijnen (pillen). Een populaire aanpak die toegang zou kunnen geven aan vrouwen in staten waar abortus illegaal wordt. De regel die het eenvoudiger maakt om medicijnen op recept te verzenden is al door de FDA goedgekeurd.

Het ministerie van Volksgezondheid en Human Services bekijkt een noodtoestand voor de volksgezondheid uit te roepen. Als artsen patiënten willen behandelen in Amerikaanse staten waar ze geen vergunning hebben, kan dit hen beschermen tegen juridische aansprakelijkheid.

Massale demonstraties buiten het Hooggerechtshof

Nadat het Hooggerechtshof (6 rechtse rechters),  Roe v. Wade terugdraaide, verzamelen groepen demonstranten zich buiten het gebouw.

Obama verzet zich tegen de beslissing van het Hooggerechtshof over abortus

Het besluit van het Hooggerechtshof om vrijdag Roe v. Wade in te trekken, leverde kritiek op van voormalig president Barack Obama, die beweerde dat het hof de fundamentele vrijheden van miljoenen Amerikanen had aangevallen, naast het terugdraaien van bijna 50 jaar precedentwerking.

Voorzitter van het huis van afgevaardigden

Het wrede vonnis van het Hooggerechtshof dat Roe v. Wade omverwerpt, is volgens House Speaker Nancy Pelosi schandalig en hartverscheurend.

De Democraten zouden, volgens Pelosi, blijven aandringen op verankering van Roe v. Wade in de wet. Zoals ze het uitdrukte: “De essentiële gezondheidsbeslissingen van een vrouw zijn aan haar om te nemen, in samenwerking met haar arts en haar naasten – niet om opgelegd te worden door extreem-rechtse politici.”

Dit onmenselijke besluit is weerzinwekkend en hartverscheurend. Maar vergis je niet, in november zullen de rechten van vrouwen en alle Amerikanen op de stembus staan.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Federaal recht op abortus teruggedraaid door Amerikaans Hooggerechtshof