Bezoek de meest bijzonder kastelen van Nederland en België

Het is bijna niet voor te stellen dat kastelen vroeger bewoond en gebruikt werden. Deze kolossale gebouwen dienden voor bescherming tijdens de vele gevechten die vroeger gevoerd werden. Gelukkig zijn ze voor die reden niet meer nodig in Nederland en België, maar zijn ze wel te bezoeken! België is absoluut winnaar qua aantal kastelen, België telt er namelijk maar liefst drieduizend. Nederland telt iets minder, maar toch staan er in Nederland ook zo’n zevenhonderd kastelen. Ben je van plan er binnenkort eentje te bezoeken? In dit artikel de meest bijzondere kastelen van Nederland en België! 

Slot Zuylen (NL)
Slot Zuylen is een van de oudste kastelen langs de Vecht, gelegen net buiten Utrecht. Dit eeuwenoude kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en fungeerde als woonplaats voor ridders en adellijke families waardoor het een rijke verzameling kunst, antiek en gebruiksvoorwerpen heeft. Tegenwoordig is Slot Zuylen ingericht als museum, waarin alles in oorspronkelijke staat is gebleven. Een bezoek aan dit slot geeft dan ook een echte kijk in het verleden. Slot Zuylen bevat ook een honderdtwintig meter lange slangenmuur: een gekronkelde muur rondom het slot. Dit is een van de best bewaarde slangenmuren van Nederland. Ook bevat het een prachtige kasteeltuin die je kunt bezoeken.

Slot Loevenstijn (NL)
Dit slot en tevens fort is gelegen in Gelderland. Dit slot kent een rijke geschiedenis en is in handen geweest van vele grote heersers, waaronder Herman de Ruyter. Tot na de Belgische revolutie fungeerde Slot Loevestijn als staatsgevangenis waaruit Hugo de Groot wist te ontsnappen. Tegenwoordig is het een rijksmonument en museum en kun je het slot bezoeken. Het gigantische slot wordt omgeven door grachten en ligt in de wateren van de Waal en de Maas. In Slot Loevestijn is van alles te beleven, zo worden er tentoonstellingen gehouden en tours georganiseerd die je alles leren over de geschiedenis.

Chateau St. Gerlach (NL)

Dit voormalig klooster dat in de twaalfde eeuw gebouwd is, is gelegen in Valkenburg. Vanaf de veertiende eeuw fungeerde het als gebied of plaats waar adellijke vrouwen konden verblijven, een stift ook wel genoemd. Vanaf de achttiende eeuw werd het omgebouwd tot landhuis en het allermooiste? Tegenwoordig is het ingericht als hotel en restaurant. Je kunt dus zelf ervaren hoe het is om in een kasteel te overnachten! Chateau St. Gerlach bevat hiernaast meerdere rijksmonumenten en is een bijzonder mooi kasteel.  

Kasteel Ooidonk

Kasteel Ooidonk (BE)

Een sierlijk en statig kasteel gelegen op steenworp afstand van Gent: Kasteel Ooidonk. Deze burcht wordt beschouwd als een van de mooiste van België, en terecht. Het kasteel bevat meerdere sprookjesachtige torens, tierlantijnen en een gigantisch omliggend park waar je doorheen kunt wandelen. Het geheel wordt omringt door water van de Leie en er is zelfs de mogelijkheid te overnachten in dit kasteel, wel in overleg met de bewoners: het wordt namelijk vandaag de dag nog bewoond door erfgenamen van de minister van Staat die in achttienhonderd het kasteel betrok. 

Het Kasteel Van Walzin (BE)
Op een steile rots boven de rechtsoever van de Lesse, een zijrivier van de Maas, bevindt zich Het Kasteel Van Walzin. Het gebouw fungeerde als burcht en had een strategische plaats langs het water. Helaas is van dit kasteel niet alles bewaard gebleven, maar de middeleeuwse ruïnes zijn nog steeds te bewonderen. Jammer genoeg is het niet toegankelijk voor bezoekers, maar de buitenkant bewonderen is al een uitstap op zich. Je hebt de mogelijkheid te kanoën of kajakken door de Lesse zodat je fantastisch zicht hebt op Het Kasteel Van Walzin vanaf het water. 

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Bezoek de meest bijzonder kastelen van Nederland en België