Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, stapt op

De premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson stapt op. De partijfunctionarissen hebben verklaard dat ze tegen maandag het schema voor een leiderschapsverkiezing zullen bekendmaken.

Johnson verklaarde dat het nu duidelijk de wil is van de parlementaire Conservatieve Partij en het is tijd voor een nieuwe leider van de Conservatieve Partij en, bijgevolg, een nieuwe premier.

Hij vervolgde: “Het proces van het kiezen van die nieuwe leider moet nu beginnen,” en hij beloofde dat het tijdschema de volgende week bekend gemaakt zou worden.

Boris Johnson

Wat gebeurt er als de premier van het Verenigd Koninkrijk terugtreedt uit zijn functie?

Johnson had het niet over de schandalen die tot zijn politieke ondergang leidden, maar hij sprak wel over zijn pogingen om als leider te blijven dienen en hoe pijnlijk het voor hem was om dat te doen. Hij ging ook niet in op het feit dat hij aftreedt.

“De afgelopen dagen heb ik geprobeerd mijn collega’s ervan te overtuigen dat het veranderen van regering, wanneer we zoveel waarmaken… en wanneer het economisch zo moeilijk is in eigen land en internationaal” aldus Johnson. “Het zou excentriek zijn om van regering te veranderen terwijl we zo veel leveren,” zei Johnson.

“Ik betreur het dat ik in die argumenten geen succes heb gehad, en natuurlijk is het pijnlijk dat ik zoveel ideeën en projecten zelf niet heb kunnen doorzien,” zei hij. Hij zei dat hij er trots op is dat hij “Brexit voor elkaar gekregen heeft” en “het Westen geleid heeft in het opstaan tegen Poetins agressie in Oekraïne”.

“Ik weet dat er veel mensen zullen zijn die opgelucht zijn, en misschien zullen er ook heel wat teleurgesteld zijn,” zei hij tegen het Britse publiek. “Tot u, het Britse publiek: Ik weet dat veel mensen opgelucht zullen zijn.” “En ik wil dat jullie weten hoe verdrietig ik ben dat ik de beste baan ter wereld opgeef, maar helaas loopt het leven soms gewoon niet zo,” zei ze.

De laatste weken is Johnson in een reeks schandalen verzeild geraakt, waardoor zelfs de meest standvastige van zijn aanhangers zich tegen hem gekeerd hebben. Het meest recente voorbeeld hiervan is hoe slecht Downing Street omging met het ontslag van Chris Pincher, Johnson’s vroegere plaatsvervangend chief whip, die ontslag nam nadat hij beschuldigd was van het betasten van twee mannen in de week ervoor.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, stapt op