CNN heeft interview met Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vertelde CNN’s Wolf Blitzer op donderdag dat Oekraïne niet bereid is ook maar iets van zijn land aan Rusland af te staan, en hield voet bij stuk dat een concessie van Oekraïens grondgebied geen deel zal uitmaken van diplomatieke onderhandelingen om een eind te maken aan de oorlog.

CNN heeft interview met Zelensky

“De Oekraïners zijn niet bereid hun land af te staan, te aanvaarden dat deze gebieden aan Rusland toebehoren. Dit is ons land,” zei Zelensky in een exclusief interview dat donderdag werd uitgezonden op CNN’s “The Situation Room”.

“Daar hebben we het altijd over, en we zijn van plan het te bewijzen,” voegde hij eraan toe.
Zelenski sprak met CNN op hetzelfde moment dat een van zijn belangrijkste Westerse bondgenoten, de Britse premier Boris Johnson, aankondigde dat hij ontslag zou nemen. Sprekend in het Oekraïens via een vertaler, zei Zelensky dat hij er vertrouwen in had dat het beleid van Groot-Brittannië ten opzichte van Oekraïne “niet zal veranderen”, ook al is de leiding van het land in beroering.

“Hij trad niet af omdat hij in Oekraïne was. Ik denk integendeel dat wat Johnson voor Oekraïne gedaan heeft ons enorm geholpen heeft. Ik beschouw hem als een vriend van Oekraïne, maar ik denk dat zijn maatschappij Oekraïne ook in Europa steunde. Daarom denk ik dat het VK, aan de kant van het goede staat, aan de kant van Oekraïne,” zei Zelensky.

“En ik ben er zeker van dat het Britse beleid ten opzichte van Oekraïne niet … verandert door het aftreden van Boris Johnson. Onze relaties hebben duidelijk veel gewonnen bij Boris Johnson’s inzicht in de dingen. We maakten vrij snel een heleboel dramatische momenten mee. De hulp die we nodig hadden werd vrij snel geleverd … of (zijn aftreden) deze snelheid van hulp zal beïnvloeden weet ik niet. Ik zal God bidden dat het geen invloed zal hebben op die hulp.”

De oorlog van Rusland met Oekraïne duurt nu al meer dan vier maanden, zonder tekenen dat beide partijen zich spoedig zullen terugtrekken. De vroege successen van Oekraïne dwongen Rusland zijn aanvankelijke doelstellingen om Kyiv omver te werpen terug te schroeven, en de troepen van Moskou hebben zich nu geconcentreerd op het innemen van grondgebied in Oost-Oekraïne. De Russische troepen hebben nu het grootste deel van de regio Luhansk bezet, op een paar verzetshaarden na, en dringen door naar steden in Donetsk.

Bekijk het korte video gesprek op CNN

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

CNN heeft interview met Zelensky