De Azoren

Misschien ben je er al eens geweest of heb je mensen horen spreken over de prachtige eilandgroep gelegen in de Atlantische Oceaan, genaamd de Azoren. Deze negen eilanden, waarvan acht bewoond, horen bij Portugal en staan bekend om de prachtige natuur en de rust. De eilandengroep wordt ook wel omschreven als de parel van de Atlantische Oceaan en gelukkig vind je er (nog) geen massatoerisme. Het is dan ook bij uitstek de perfecte vakantiebestemming voor hen die van rust en natuur houden! Ook voor de dierenliefhebber valt er op de Azoren veel te ontdekken, het is namelijk dé plek om walvissen en dolfijnen te spotten. Meer over de eilandengroep vind je in dit artikel.

Historie van de Azoren

Wanneer de eilandengroep precies ontdekt is, kan men nog niet met zekerheid zeggen. Wel is bekend dat Santa Maria en Sao Miguel rond 1427 ontdekt zijn door een Portugese kapitein, de rest van de eilanden volgde snel. De ontdekking van de eilanden was dan ook het begin van de kolonisatie van de Azoren. Portugal begon, daarna werd de eilandengroep overgenomen door de Vlamingen en later de Spanjaarden. Door deze verschillende overnames, bevatten de eilanden invloeden van deze verschillende landen. Je kunt er dus zowel windmolens, mozaïek-achtige pleinen als vrome kerken terugvinden. Ook staat één eiland bekend om de productie van kaas, mede door de Vlaamse invloeden. Niet alleen door de bezetting van de verschillende landen zijn de Azoren zo divers, door de strategische ligging hebben de Azoren altijd een grote rol gespeeld in de internationale handel waardoor je er niet alleen invloeden vanuit Spanje, Portugal en België vindt, maar ook vanuit andere Europese landen. De bezetting van de Azoren hield zo’n vijftig jaar geleden op, waarna de eilandengroep een autonome staat werd met een eigen regering.

De Azoren

De verschillende eilanden van de Azoren

De Azoren bestaan uit negen eilanden die elk gekenmerkt worden door iets ander bijzonders: zo is er het eiland van de zon, het paarse eiland of het kleine eiland. Wat ze allemaal gemeen hebben met elkaar is zonder enige twijfel de prachtige, beeldschone natuur die zicht uitstekend leent voor wandelingen. Om je een idee te geven, volgt hier een (kort) overzicht van de verschillende eilanden en wat hun kenmerkt.

Sao Miguel Azoren

Sao Miguel gaat schuil onder de bijnaam ‘het groene eiland’. Zet een stap op Sao Miguel en je begrijpt direct waarom. Je vindt hier groen beklede heuvels, vele bloemen en eindeloze velden aan landbouw. Ook vind je op dit eiland de beroemde kratermeren ‘Sete Cidades’ die bestaan uit een azijnblauw meer en een grasgroen meer. Ontdek al het groen van Sao Miguel met een van de vele wandelroutes dwars door het eiland, waardoor je je ogen uitkijkt.

Sao Miguel Azoren
Sao Miguel

Santa Maria Azoren

Het oudste, zonnigste en droogste eiland van de groep is Santa Maria. De bijnaam van het eiland is dan ook ‘zonne-eiland’ en hier vind je dan ook het enige witte zandstrand van de Azoren. Naast zonnen op het strand en wandelen over het eiland, is Santa Maria ook favoriet onder de duikers. Je vindt hier mantaroggen, haaien, zwaardvissen en een indrukwekkend koraalrif die je duik meer dan geslaagd maken.

Santa Maria Azoren
Santa Maria

Terceira Azoren

Angra do Heroismo is een klein plaatsje op het eiland Terceira dat een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft. De reden? Angra do Heroismo is de meest culturele stad van de Azoren! Dit kleine levendige stadje staat vol gekleurde huisjes, middeleeuwse paleizen en kerken. Naast Angra, bevat het eiland wederom prachtige natuur en verschillende vulkaankraters die je kunt bewandelen. Ook kun je door het hart van een vulkaan wandelen! De uitgeholde vulkaangrot Algar do Carvão is helemaal bedekt met mos en is een waar avontuur om doorheen te wandelen.

Terceira Azoren
Terceira

Graciosa Azoren

Op het eiland Graciosa lijkt de tijd stil te hebben gestaan, de boeren rijden namelijk nog met paard en wagen en gebruiken een houten ploeg. Het eiland is bezaaid met witte huisjes, waardoor het eiland logischerwijs de bijnaam ‘het witte eiland’ gekregen heeft. Graciosa bevat naast witte huisjes een bijzonder natuurwonder, de ‘Furna du Enxofre’. Een zwavelgrot gelegen in een vulkaankrater die je bereikt na een wandeltocht van minstens vijf uur. Een heftige tocht, maar het meer dan waard wanneer je het eindpunt bereikt. 

Graciosa Azoren
Graciosa

Pico Azoren

Pico dankt zijn naam aan vulkaan Pico, die door zijn uitbarsting heeft gezorgd voor de uitgestrekte lavavelden op het eiland. Sterker nog, het eiland is ontstaan vanuit een vulkaanuitbarsting. De vulkaan is te beklimmen en kost je ongeveer een dag, eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht over het eiland. Niet alleen boven de grond heeft Pico bezienswaardigheden: onder de grond vind je er de ‘Grutta das Torres’, de langste lavatunnel van de Azoren die de meest bijzondere rotsformaties en soorten lavasteen bevat. Ook vind je op Pico de beste wijn van de Azoren, de wijngaarden hebben zelfs een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat zegt genoeg, toch?

Pico Azoren
Pico

Sao Jorge Azoren

Bekend om de Vlaamse kaas is Sao Jorge. Op dit eiland kun je culturen proeven en misschien wel de mooiste havenstad van de Azoren bezoeken, namelijk Velas. Sao Jorge bevat steile kliffen, natuurlijk gevormde zwembaden en is favoriet onder de surfers: het eiland bevat namelijk wel zeven plekken waar je heel goed kunt surfen!

Sao Jorge
Sao Jorge

Faial Azoren

Zoals bijna elk eiland een bijnaam heeft, wordt Faial ook wel ‘het blauwe eiland’ genoemd. Dit komt door de vele hortensia’s die hier bloeien, die zorgen voor een blauwe gloed over het eiland. Faial is het beste eiland om walvissen en dolfijnen te spotten! Je kunt dit het best doen met een begeleide tocht, zo heb je de meeste kans om er zo veel mogelijk te spotten en zo dichtbij als mogelijk te komen. 

Faial Azoren
Faial

Flores Azoren

Zoals de naam al doet vermoeden, is Flores het bloemeneiland van de Azoren. Je vindt hier oneindig veel bloemen en dan met name hortensia’s. Ook bevat Flores veel watervallen en meren. Je vindt hier Lagao Negra en Lagao Comprida: een groen en een zwart meer naast elkaar gelegen, dat zorgt voor een bijzonder uitzicht.

Flores Azoren
Flores

Corvo Azoren

Het kleinste eiland van de Azoren is Corvo. Corvo kun je in één dag bewonderen en staat bekend om de Caldeirão vulkaan wiens krater gevuld is met azuurblauw water. Deze gigantische krater laat je minutenlang staren en is een van de mooiste natuurwonderen van de Azoren.

Corvo
Corvo

Eilandhoppen een heerlijke vakantie Azoren

Doordat de eilanden relatief klein zijn, is het heel gebruikelijk om meerdere eilanden te bezoeken tijdens je vakantie naar de Azoren, eilandhoppen ook wel genoemd. Op elk eiland is het mogelijk te verblijven, maar op Sao Miguel of Terceira vind je de meeste hotels en resorts en is het gebruikelijk om iets langer te blijven. Er bestaan georganiseerde eilandtours, maar je kunt ook je eigen vakantie plannen natuurlijk. De mensen op de Azoren zijn zeer gastvrij en behulpzaam. Ook bieden sommige eilanden speciale wandeltours aan waardoor je het eiland volledig ontdekt. Het maakt eigenlijk niet uit welk eiland je kiest, een vakantie naar de Azoren staat garant voor prachtige natuur en ontspanning. Welk eiland spreek jou het meest aan?

Meer reizen blog en het laatste reisnieuws lezen

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws