De opleving van de nachtjapon trend

Nachtjapon, de huidige term voor dames- of meisjeskleding die bedoeld is om in te slapen, is van oudsher een enigszins verwarrende term. Van de 16e tot de 18e eeuw was de nachthemd een los kledingstuk dat door mannen werd gedragen. In de 17e en 18e eeuw werd het een informele vrouwenkleding.

Historisch nachtgoed

Eeuwenlang werd de nachtkleding voor vrouwen gesneden zoals de hemden voor mannen, d.w.z. zeer eenvoudig. Het bestond uit rechthoekige stukken stof, gerangschikt in een T-vorm. De nachthemden van de vrouwen waren daarom volumineus en tamelijk vormeloos. De nadruk lag meer op hun praktisch nut. Ze absorberen transpiratie tijdens de slaap. Ze moesten makkelijk te wassen zijn. Er werden voornamelijk witte stoffen gebruikt, voornamelijk linnen en canvas, die gekookt en lichter gemaakt konden worden. Hun kwaliteit hing af van hun economische status.

Negentiende-eeuwse nachthemden

In de 19e eeuw werden de nachthemden steeds sierlijker. Kragen en manchetten verschenen. Nachthemden met hogere kragen werden als bijzonder elegant beschouwd. Anderzijds waren hemden met wijde halsopeningen bijzonder comfortabel voor de patiënten omdat zij gemakkelijk konden worden aan- en uitgetrokken. In het midden van de 19e eeuw kwam nachtkleding op grote schaal beschikbaar, maar het duurde tot het einde van de eeuw voordat nachthemden meer verfijnde vormen aannamen. Ze waren nog steeds los en lang, maar hadden versieringen op de voorste knoop en manchetten. De versieringen bestonden uit een waaier van linten, kralen, kant, inzetstukken, borduurwerk en plooien. Wit bleef de standaardkleur, hoewel rond de eeuwwisseling af en toe ook andere kleuren, zoals roze, werden gebruikt. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de pyjama een onderdeel van de garderobe van de vrouw, maar lange nachthemden bleven populair, zelfs nadat de rokken van de vrouw in het begin van de 20e eeuw werden verkort.

Een enorme metamorfose van nachthemden in de 20e eeuw

In de 20e eeuw werd luxueuze en sexy lingerie toegankelijker en betaalbaarder. In de jaren 1920 waren effen zijden nachtjaponnen in zachte vlees- en pastelkleuren in de mode. In het midden van de 20e eeuw daarentegen werd de voorkeur gegeven aan hemden met een slanke taille die om de heupen hangen en rokken met veel ruches. De verschijning van nylon in de lingerie-industrie veroorzaakte een ware revolutie. Dames konden nachthemden en negligés inslaan die zeer gemakkelijk te wassen waren en toch hun vrouwelijkheid versterkten. Nachtkleding werd kleurrijker en gevarieerder. Fabrikanten zijn steeds meer op modetrends gaan inspelen.

Nachthemden vandaag

Nachthemden zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan stijlen, snitten en kleuren. Dames die willen dat hun slaapgoed boven alles comfortabel is, kunnen kiezen voor katoenen of flanellen hemden in verschillende lengtes, met korte of lange mouwen, volledig dichtgeknoopt, gedeeltelijk dichtgeknoopt of gewoon over het hoofd gedragen. Een goede nachtrust is voor veel vrouwen een prioriteit, en het comfort ervan hangt grotendeels af van waar we in slapen.

Satijnen hemden zijn erg populair. Satijn is zacht, voelt zeer aangenaam aan, maar bovenal past het fantastisch bij het lichaam en vloeit het zacht rond de vrouwelijke rondingen. Een satijnen chemise gecombineerd met een satijnen kamerjas kan er zeer indrukwekkend uitzien en toch een comfortabele outfit blijven.

Er is ook een hele reeks nachthemden voor speciale gelegenheden. Dit zijn zeer sexy modellen, speciaal gedragen voor romantische momenten met z’n tweeën. Kant en doorzichtigheid regeren onder hen. Zij prikkelen de fantasie van mannen, en vrouwen voelen zich er sensueel en mooi in.

Wat de kleuren van nachthemden betreft, is traditioneel wit niet langer de enige beschikbare optie. Natuurlijk zijn felle pastelkleuren populair, maar er zijn ook nachtjaponnen in elegant zwart of dramatisch rood. Roze chemises zien er verleidelijk uit. Ze zijn delicaat en extreem meisjesachtig. Katoenen modellen hebben vaak interessante, soms grappige prints.

Degenen die al geruime tijd het einde van nachthemden voorspellen, hebben het nogal mis. Veel vrouwen kunnen zich hun garderobe niet voorstellen zonder dit comfortabele en mooie element.

Op matterhorn-moda.nl hebben we alles wat je nodig hebt.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

De opleving van de nachtjapon trend