Ernstige oorlogsmisdaad Rusland

De leider van het buitenlands beleid van de Europese Unie heeft de Russische blokkade van Oekraïens graan een “ernstige oorlogsmisdaad” genoemd. Josep Borrell, de chef van het buitenlands beleid van de Europese Unie, heeft het Russische embargo op de Oekraïense graanexport een “ware oorlogsmisdaad” genoemd. Hij verklaarde ook dat de sancties van de EU tegen Rusland op geen enkele manier hebben bijgedragen tot de huidige toestand van de voedselvoorziening in de wereld.

Ernstige oorlogsmisdaad Rusland

De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU vertelde journalisten op weg naar een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg op maandag dat “het niet de Europese sancties zijn” die “deze crisis veroorzaken”.

Volgens de Verenigde Naties kunnen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne wel 49 miljoen mensen het risico lopen op hongersnood of omstandigheden die daarop lijken.  Landen zoeken naarstig naar een manier om de blokkade te omzeilen.

In zijn toespraak tot het Internationale Economische Forum van St. Petersburg op vrijdag zei Vladimir Poetin dat de acties van Rusland in Oekraïne niet de schuld zijn van de huidige wereldwijde voedselcrisis. In plaats daarvan gaf Poetin de Verenigde Staten de schuld van het opdrijven van de voedselprijzen. Borrell’s opmerkingen komen als een directe reactie op Poetins onterechte beschuldigingen.

Op maandag reageerde Borrell op deze beweringen door te verklaren dat het probleem voortkomt uit de Russische blokkade van Oekraïens graan. Landen die Russische kunstmest willen aanschaffen zijn vrij om dat te doen, zei Borrell, benadrukkend dat de door de EU opgelegde beperkingen niet gericht zijn op voedsel of kunstmest.

Het is moeilijk te doorgronden dat miljoenen tonnen tarwe in Oekraïne blijven wegrotten, ondanks het feit dat miljoenen mensen in andere delen van de wereld honger lijden. Volgens Borrell vormt dit een legitieme daad van oorlogsmisdaad.

Hij zei verder dat hij niet geloofde dat de voedselcrisis “nog veel langer” zou duren, en hij sprak de hoop uit dat de Verenigde Naties zo snel mogelijk een akkoord met Rusland zullen bereiken om de Oekraïense graantransporten te deblokkeren.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Ernstige oorlogsmisdaad Rusland