EU-hof bevestigt dat Feta alleen Grieks kan zijn

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een einde gemaakt aan het idee van ´Deense feta´ en daarmee de kant van Griekenland gekozen om de term Feta te beschermen. Denemarken was door het in Luxemburg gevestigde Hof berispt omdat het plaatselijke bedrijven niet had belet de naam Feta te gebruiken voor verkoop buiten de Europese Unie.

EU-hof bevestigt dat Feta alleen Grieks kan zijn

Het CJEU was het erover eens dat feta deel uitmaakt van het Griekse culturele erfgoed en wel met een geschiedenis die meer dan 6000 jaar omspant. Door het gebruik van de benaming “feta” voor kaas die bestemd is voor uitvoer naar landen buiten de EU niet tegen te houden, is Denemarken zijn verplichtingen krachtens het EU-recht niet nagekomen”, aldus de rechters.

In de zaak die door de Europese Commissie was aangespannen en door Cyprus werd gesteund, had Denemarken aangevoerd dat een uitvoerverbod als een belemmering voor de handel kon worden gezien. Feta is sinds 2002 door de uitvoerende macht van de EU aangemerkt als een traditioneel Grieks product, waardoor het in het 27-landenblok wettelijke bescherming geniet.

Het HJEU had in 2005 het label bekrachtigd. De kwestie is meer dan alleen nationale trots voor Griekenland, dat jaarlijks ongeveer 120.000 ton feta produceert.

Feta (Grieks: φέτα, féta) is een Griekse gepekelde witte kaas, gemaakt van schapenmelk of van een mengsel van schapen- en geitenmelk. Hij is zacht, met kleine of geen gaatjes, een compacte aanzet, weinig insnijdingen, en geen vel.

Hij is kruimelig met een licht korrelige textuur, wordt tot grote blokken gevormd en in pekel gerijpt. De smaak is pittig en zout, variërend van mild tot scherp.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

EU-hof bevestigt dat Feta alleen Grieks kan zijn