EU is van plan vliegtuigen te vervangen door een netwerk van hogesnelheidstreinen

Stel je een netwerk voor van geavanceerde, bliksemsnelle en aangename treinen die tussen alle grote steden van de Europese Unie zoeven, en wel erg comfortabel en milieuvriendelijk alternatief voor het vliegen bieden. Ambitieuze Europese ambities om het gebruik van hogesnelheidstreinen tegen 2030 te verviervoudigen en het huidige niveau tegen 2050 te verdrievoudigen.

EU is van plan vliegtuigen te vervangen door een netwerk van hogesnelheidstreinen

Is het  haalbaar en betaalbaar?

Europa beschikt, in tegenstelling tot veel andere regio’s in de wereld, al over duizenden kilometers hogesnelheidsspoor.
In de afgelopen 40 jaar hebben de TGV’s van Frankrijk, AVE van Spanje en de ICE van Duitsland een revolutie teweeggebracht in het spoorwegverkeer, maar ze bedienen nog steeds vooral de binnenlandse markt.

Nationale loyaliteiten, beklemmende bureaucratie en hoge toegangsprijzen weerhouden sommige routes ervan hun volle potentieel te realiseren, zelfs waar internationale hogesnelheidslijnen zijn aangelegd.

Hoewel sommige routes, zoals Parijs-Londen via de Kanaaltunnel en Parijs-Brussel-Amsterdam populairder zijn, zouden ze veel meer passagiers kunnen en moeten aantrekken.

Een groep Europese organisaties heeft zich nu verbonden tot een nieuwe studie die de vele voordelen zal aantonen van een groter EU netwerk van hogesnelheidstreinen dat belangrijke steden en hoofdsteden met elkaar verbindt.

Er zullen felle meningsverschillen ontstaan tussen tegengestelde belangen bij de beslissing welke trajecten voorrang krijgen en welke steden daarbij zullen winnen of verliezen.

De steden zullen er alles aan gelegen zijn om hun recht te halen, want de structuur van het uiteindelijke netwerk zal waarschijnlijk een grote invloed hebben op de manier waarop Europa en zijn steden zich de komende 100 jaar zullen ontwikkelen.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

EU is van plan vliegtuigen te vervangen door een netwerk van hogesnelheidstreinen