ExxonMobil verwerft meerderheid exploratierechten voor Kreta gebied

Nadat Total Energies zich uit de deal had teruggetrokken, verklaarde Hellenic Petroleum dinsdag dat ExxonMobil de meerderheid van de rechten voor de exploratie van gas en olieboringen in west en zuidwest Kreta had verworven. Eerder was de meerderheid van de rechten voor de exploratie van gas en olieboringen in handen van ExxonMobil, TotalEnergies en Hellenic Petroleum samen. Volgens Hellenic Petroleum bezit ExxonMobil nu 70 procent van de exploratierechten, terwijl Hellenic Petroleum de overige 30 procent van de rechten bezit.

ExxonMobil verwerft meerderheid exploratierechten voor Kreta gebied

In 2012 werden in de regio een aantal verschillende seismische onderzoeksprojecten uitgevoerd. In december van 2021 ondertekenden Cyprus en een consortium bestaande uit ExxonMobil en Qatar Energy een aardgasexploratie- en productieverdelingscontract met betrekking tot een offshore veld. Het contract betrof de ontwikkeling en productie van aardgas.

De ondertekening vond plaats ondanks een heftige reactie van Turkije, dat exploratierechten opeist in een gebied voor de zuidwestelijke kust van Cyprus. Dit gebied omvat blok 5 van de officieel verklaarde Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Cyprus, waarvoor aan het consortium een vergunning werd verleend. Turkije is tegen de overeenkomst.

Turkije boos

Turkije heeft beweerd dat Cyprus zijn continentaal map heeft geschonden door vergunningen voor de exploratie van gas te verlenen en heeft gewaarschuwd dat het een onwettige exploratie is. Cyprus wordt ervan beschuldigd inbreuk te maken op de territoriale wateren van Turkije, aldus de Turkse ministerie.

Bovendien beweerde de Turken dat de overeenkomst inbreuk maakt op de rechten van de Turks Cyprioten, van wie er velen wonen in een gebied van Cyprus dat door Turkse troepen bezet wordt gehouden.

Cyprus antwoord

In antwoord op de beweringen van Turkije verklaarde Cyprus dat Turkije zich opzettelijk niet aan het internationale recht houdt, door ongegronde beweringen te doen en die de soevereine rechten van Cyprus af te wijzen.

In de loop van vele jaren heeft Turkije meningsverschillen gehad met zowel Griekenland als Cyprus over rechten in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Als gevolg van deze meningsverschillen heeft Turkije oorlogsschepen uitgezonden om de wacht te houden bij gasexploratie door energiebedrijven als het Franse Total en het Italiaanse ENI.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

ExxonMobil verwerft meerderheid exploratierechten voor Kreta gebied