Geroofde kunstvoorwerpen naar Italië teruggebracht

Drie fresco’s uit een oude Griekse stad in Zuid-Italië behoren tot de meer dan 140 gestolen antiquiteiten ter waarde van meer dan 14 euro miljoen die weer in Italië zijn teruggekeerd. Tijdens een repatriëring ceremonie ter gelegenheid van de terugkerende kunstvoorwerpen maakten vertegenwoordigers van de VS en Italië het nieuws bekend.

De geroofde kunstvoorwerpen naar Italie teruggebracht

Tot de kunstvoorwerpen behoren drie frescoschilderijen uit Paestum, een Griekse stad in de buurt van de moderne stad Napels, die dateren uit de 4e eeuw voor Christus. De schilderingen, die taferelen van treurende dames tonen, werden door dieven uit de muur van een graftombe gestolen.

De teruggave was het resultaat van een jarenlang, multinationaal onderzoek naar de miljardair Michael Steinhardt, een van de grootste verzamelaars van oude kunst ter wereld. Het Amerikaans onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Openbaar Ministerie in Manhattan New York, werd in december afgerond. 180 gestolen kunstvoorwerpen ter waarde van 70 miljoen euro zijn door de autoriteiten teruggevonden, waaronder 55 Griekse kunstvoorwerpen met een waarde van meer dan 20 miljoen euro.

Steinhardt kreeg van het kantoor van de officier van justitie ook een eerste levenslang verbod om antiek te kopen. De zakenman, die alle beschuldigingen van crimineel gedrag heeft ontkend, stemde ermee in de Griekse antiquiteiten en andere voorwerpen terug te geven als onderdeel van een overeenkomst om het strafrechtelijk onderzoek naar zijn verzameling te beëindigen. Steinhardt heeft beweerd dat de handelaars schuld hebben omdat hij niet besefte dat de antiquiteiten gestolen waren toen hij ze kocht.

Van de 142 naar Italië teruggestuurde voorwerpen meldde het bureau dat er 60 afkomstig waren van de nu ter ziele gegane Royal-Athena Galleries in New York, 48 kwamen van Steinhardt, en 34 werden meegenomen in verband met lopend onderzoek.

Geroofde kunstvoorwerpen naar Italië teruggebracht

Het 50 A.D. Ercolano Fresco is een van de extra schatten die naar Italië teruggebracht werden. Het werd in 1995 weggenomen uit een huis in Herculaneum, een archeologische vindplaats ten zuidoosten van Napels, en toont een jonge Hercules die een slang wurgt.

De streek was millennia lang bedekt met vulkanische as van de woedende uitbarsting van de berg Vesuvius in 79 na Christus. Steinhardt kocht de Ercolano in 1995 voor $650.000 zonder de vorige eigenaar te kunnen achterhalen. Het is nu €979.000 ($1 miljoen) waard.

Een ander voorwerp is een voorraadpot uit de Archaïsche periode die dateert van 700 v. Chr. Volgens de autoriteiten werd het meegenomen tijdens een onderzoek van Edoardo Almagia, een Italiaans onderdaan en vroegere inwoner van New York.

De historische, esthetische en culturele waarden die aan elk van de artefacten verbonden zijn, zijn onmetelijk en onschatbaar, volgens Manhattan DA Bragg, ook al hebben de stukken die vandaag gerepatrieerd worden een gedrukt prijskaartje van miljoenen dollars. “Deze relikwieën verdienen een plaats in hun land van herkomst, waar het Italiaanse volk allen kan delen in de waardering van de wonderen van het verleden van hun natie,” We zullen deze onderzoeken blijven uitvoeren in samenwerking met onze partners in de rechtshandhaving, want “veel te veel belangrijke cultuurgoederen worden illegaal geplunderd en verhandeld over de hele wereld.”

De Italiaanse consul-generaal Fabrizio Di Michele, die bij de gelegenheid aanwezig was, verklaarde dat het “voor ons land van het grootste belang” was dat de 142 schatten die in het verleden uit Italië gestolen of geroofd waren, gerepatrieerd werden.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Geroofde kunstvoorwerpen naar Italië teruggebracht