Google Play gaat downloads voor verouderde applicaties verbergen en blokkeren

Google maakt zich klaar om zijn Play Store te zuiveren van verouderde applicaties. Als gevolg daarvan waarschuwt het bedrijf ontwikkelaars van Android apps dat het vanaf 1 november 2022 apps zal verbergen en voorkomen dat ze op de toestellen van gebruikers geïnstalleerd kunnen worden als ze niet zijn meegegaan met de nieuwste releases van het Android besturingssysteem. Verder verklaarde Google dat apps die niet binnen twee jaar na de meest recente grote versie van de Android release op een Android API gericht zijn, niet meer ontdekt of geïnstalleerd kunnen worden door nieuwe gebruikers op wiens toestellen Android OS versies draaien die hoger zijn dan het doel API niveau van de apps, aldus het bedrijf.

Google play

Het komt erop neer dat Android gebruikers die up-to-date zijn met hun software of onlangs nieuwe Android telefoons kochten, niet langer oude, verouderde toepassingen zullen kunnen opsporen of downloaden.

Omdat Google al eist dat nieuwe Android apps en app updates zich richten op een Android API niveau binnen een jaar na het uitbrengen van de meest recente grote versie van het Android besturingssysteem, zou dit geen ingrijpende verandering moeten zijn voor alle actieve ontwikkelaars die op het platform werken. Bovendien zullen alle ingediende app updates die niet aan deze eis voldoen ook geweigerd worden voor publicatie op Google Play.

Het feit dat de apps niet helemaal uit Google Play zijn verwijderd betekent dat dit geen direct equivalent zal zijn van Apple’s massale App Store zuiveringen van de afgelopen jaren, waarbij het bedrijf tienduizenden verouderde en achtergelaten apps verwijderde. Daardoor zullen bestaande gebruikers van de oudere apps die door het nieuwe beleid worden getroffen ze nog steeds kunnen ontdekken, opnieuw installeren, en ze gebruiken op elk Android besturingssysteem dat de app ondersteunt, aldus Google. Dit is misschien consumentvriendelijker dan het simpelweg verwijderen van apps uit de app store, zoals Apple eerder in dit geval had gedaan.

Anderzijds was Google’s doel in zoverre vergelijkbaar met dat van Apple dat verouderde apps niet alleen een slechte gebruikerservaring opleveren, maar ook een potentieel veiligheidsrisico vormen.

Zoals Google in zijn aankondiging over het nieuwe beleid uitlegde, brengt elke update van het Android besturingssysteem “verbeteringen in privacy, veiligheid en gebruikerservaring”.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Google Play gaat downloads voor verouderde applicaties verbergen en blokkeren