Heb je deze natuurverschijnselen al gezien?

Een natuurverschijnsel of natuurfenomeen is zoals de naam doet vermoeden, een bijzonder fenomeen dat verschijnt in de natuur zonder dat de mens er iets mee te maken heeft. Een voorbeeld van zo’n natuurverschijnsel is het noorderlicht, dat maar heel zelden te aanschouwen is. De wereld kent veel van deze natuurfenomenen, de een nog beter verstopt dan het andere. Als je van reizen houdt, heb je de kans een aantal bekende en bijzondere natuurverschijnselen op te zoeken. Heb jij deze natuurverschijnselen al gezien?

Heb je deze natuurverschijnselen al gezien

Een sterrenhemel in de zee, Vaadhoo Maldiven
Wanneer je overdag naar het strand gaat is het strand van dit eiland er net zo een als de andere stranden van de Maldiven, maar wanneer de zon ondergaat en de nacht valt verandert dit strand in een magische, bijna buitenaardse plaats: er lijkt zich een sterrenhemel in de zee te bevinden. Hoe dit kan? Het plankton in het water licht op waardoor het net kleine sterretjes zijn, dit doen ze om roofdieren te weren.

Zingende zandduin, Kazachstan
In Nationaal Park Altyn-Emel ligt een wel heel bijzondere zandduin. Deze zandduin zingt namelijk: wanneer het zand zich voortbeweegt over de duin, hoor je tot kilometers ver het geluid dat veroorzaakt wordt door wrijving van het droge zand. Dit klinkt een beetje als zingen of als een orgel. Er zijn verschillende legendes over de zingende duin, zo zou er een stad begraven liggen onder de duin of zouden dieren verantwoordelijk zijn voor het geluid. De meest bijzondere legende is die van de duivel, hij zou eeuwen geleden in zo’n diepe slaap zijn gevallen dat hij niet doorhad dat hij ingegraven werd in het zand. Het geluid is het gekreun van de duivel, zegt men..

Onderwaterbos in het Kaindy-Lake, Kazachstan

We blijven nog eventjes in Kazachtstan, dit land kent namelijk meer dan één natuurwonder. In het Kaindy meer bevindt zich een surrealistisch onderwaterbos waarvan je bijna niet gelooft dat het echt is. Uit het meer steken de hoge stammen van de sparren en een duik in het water doet je nog meer verwonderen, het is namelijk een omgekeerd, levend bos dat onderwater groeit. Hoe is dit ontstaan? Zo’n honderd jaar geleden vond er een zware aardbeving plaats die zorgde voor het ontstaan van een natuurlijke dam. De kapotte sparren hierin zijn door de jaren heen overspoelt met regenwater. Door de regenval is het meer gevormd en zijn de sparren omgekeerd gaan groeien. Verbazingwekkend indrukwekkend, Kaindy lake.

De hele dag onweer, Venezuela
Aan de monding van de rivier de Catatumbo in Venezuela onweert het wel héél vaak. Donker en bliksemschichten zijn hier zo’n honderdvijftig dagen per jaar te zien en dat wel tien uur per dag. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘eeuwige storm’ genoemd en is een spectaculair natuurfenomeen. Rood, paars, oranje en blauwe lichtflitsen wisselen zich af en zijn tot wel vierhonderd kilometer verderop te zien. Dit is te verklaren door de geografische ligging, verschillende luchtdrukken komen hier samen en zorgen voor dit spektakel. 

Gate to hell, Turkmenistan 

Dit natuurfenomeen lijkt rechtstreeks uit een horrorfilm te komen en wordt ook wel ‘Gate to hell ‘genoemd. Dit verschijnsel is ontstaan door een proefboring door archeologen die stuitten op een ondergrondse grot gevuld met aardgas. Er ontstond een enorme krater en om verspreiding van het gas te voorkomen, werd het aangestoken. Tot op de dag van vandaag brandt de krater nog steeds en lijkt het alsof je op het randje van de afgrond staat en zo de hel in kan springen.

Natronmeer, Venezuela
Over dit natuurfenomeen gaan verschillende verhalen rond, zo zouden dieren die hiermee in aanraking komen veranderen in steen. Dit is niet het geval, maar veel diersoorten ga je er niet in vinden. De pH van het meer is enorm hoog en het water is ontzettend zout. Het meer zit vol micro-organismen die goed gedijen in deze omstandigheden en bovendien zorgen voor de indrukwekkende roze kleur. De diersoort die er wel veel te vinden is de flamingo, deze kan goed tegen het zoute en hete water. Omdat andere diersoorten hier niet tegen kunnen, vormt het Natronmeer een goede bescherming voor de flamingo.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Heb je deze natuurverschijnselen al gezien?