HIMARS in Oekraine aangekomen

De Verenigde Staten hebben hun High Mobility Artillery Rocket Systems aan Oekraïne geleverd.

Volgens verklaringen van de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov op donderdag zijn de High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) die in de Verenigde Staten zijn vervaardigd in Oekraïne aangekomen.

HIMARS in Oekraine aangekomen

“De HIMARS voertuigen zijn nu in Oekraïne aangekomen. Mijn oprechte dank gaat uit naar mijn collega en vriend Lloyd J. Austin III, die bij het Amerikaans Ministerie van Defensie dient, voor deze nuttige hulpmiddelen,” twitterde Reznikov.

Het meervoudig lanceerraketsysteem dat bekend staat als de HIMARS werd in de jaren ’70 ontwikkeld voor het Amerikaanse leger. Het is in staat om ofwel één pod geladen met een tactische raket te dragen, ofwel één pod geladen met zes voorgeladen 227mm geleide raketten.

HIMARS met 6 raketten

Zowel in Rusland als in Oekraïne zijn al MLRS systemen in gebruik; de HIMARS variant met zes raketten die nu op weg is naar Kyiv is echter een geavanceerder systeem, zowel wat zijn bereik als wat zijn precisie betreft.

Oekraïne heeft om ongeveer 300 van deze veiligheidssystemen gevraagd. Hoewel de Verenigde Staten Oekraïne tot nu toe slechts vier HIMARS hebben gegeven, hebben ze niet uitgesloten dat ze het land in de toekomst nog meer zullen geven.

In een afzonderlijke ontwikkeling kondigde de Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht, woensdag aan dat haar land drie van deze systemen naar Oekraïne zal verschepen.

Wat is een HIMARS?

Fabrikant Lockheed Martin beschrijft de M142 HIMARS als, meervoudig lanceerraketsysteem, schieten en wegwezen, verwijzend naar het feit dat het een zeer mobiel wapensysteem is dat met snelheid kan vuren en direct kan terugtrekken, waardoor de kans dat het door de vijand onder vuur genomen wordt kleiner wordt.

Het is een op een vrachtwagen gemonteerd meervoudig lanceerraketsysteem met een container met zes raketten.

De HIMARS kan in enkele minuten in positie komen, vuren, zich direct terugtrekken, herladen en vanuit een andere positie direct weer vuren. Bereik tussen de 80 en 300 kilometer. Oekraine heeft de maximaal 80km reikwijdte ontvangen.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

HIMARS in Oekraine aangekomen