Hoe voorkom je blessures

Het krijgen van een blessure is ontzettend vervelend. Het belemmert je bij veel van wat je graag zou willen doen. Een blessure krijgen kan veel verschillende oorzaken hebben en kan al snel gebeuren als je niet goed oplet. Natuurlijk is een blessure te behandelen, maar voorkomen is natuurlijk een heel stuk fijner. Daarom heb ik hier een aantal tips op een rijtje gezet die jou helpen om een blessure te voorkomen!

Neem genoeg rust

Trainen kost je lichaam veel kracht en moeite en bij het sporten wordt wel eens vaker vergeten om rust te nemen. Door rust te nemen, geef je je lichaam de kans om fatsoenlijk te herstellen. Als je telkens blijft trainen, al helemaal dezelfde spiergroep, zonder wat rust tussendoor loop je veel meer kans op blessures en dan kan je langer dan 1 dag niet sporten.

Bouw het langzaam op

Zodra je de motivatie hebt om te gaan sporten, wil je vast en zeker wel eens ontzettend veel doen zodat je ook zo snel mogelijk fit wordt. Doe dit echter niet. Door in één keer heel intensief te beginnen, vergroot je de kans op blessures. Begin daarom rustig aan en bouw het vanaf hier op, want je spieren kunnen het niet aan om ineens zo erg belast te worden.

Doe zowel een warming up als een cooling down

Voordat je gaat sporten, is het belangrijk dat je spieren goed opgewarmd zijn. Dit doe je door een warming up, waarbij je je spieren langzaam laat wennen aan de beweging die ze gaan krijgen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat een cooling down ook ontzettend belangrijk voor je lichaam is. Bij een cooling down zorg je er namelijk voor dat je hartslag weer langzaamaan daalt na het trainen en op deze manier voorkom je niet alleen spierpijn, maar ook krampen.

Drink voldoende

Voldoende drinken is ontzettend belangrijk voor ons lichaam en al helemaal bij het sporten. Tijdens het trainen verliest je lichaam veel vocht en het is belangrijk dat dit dan ook weer aangevuld wordt. Als je onvoldoende vocht in je lichaam hebt, kun je hier kramp van krijgen. Drink dus genoeg!

Krijg sterke spieren

Dit klinkt misschien logisch, maar met sterkere spieren ben je ook minder blessuregevoelig. Zorg er daarom voor dat je je spieren ook genoeg traint bij het sporten. Op deze manier worden je botten en gewrichten ontlast, want je spieren zijn sterker en kunnen de beweging zo makkelijker aan. 

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Hoe voorkom je blessures