Infrarood verwarming kosten?

Infrarood verwarming kost niet zo veel geld, de prijs is uiteraard afhankelijk van je keuze. Infrarood panelen zijn bijzonder zuinig en je verdient jouw investering al snel terug. De prijs voor een infrarood verwarming start bij een bedrag rond de honderd euro. Je krijgt een kwalitatief hoogwaardig en zeer energiezuinig systeem.

Infrarood verwarming kun je gebruiken als compleet verwarmingssysteem voor huizen en appartementen. Zowel in een nieuwbouwhuis als in oudere huizen. Tevens kan een infrarood verwarming als bijverwarming dienen.
Bij de kosten maken we onderscheid in aanschafkosten, verbruikskosten en onderhoudskosten.
Wil je zelf de kosten voor je eigen woning berekenen? Ons advies is om per kamer te kijken wat de warmtebehoefte is.

Aanschafkosten

Er is geen verwarmingssysteem dat lagere aanschafkosten heeft dan infrarood verwarming. Omdat er geen nieuwe leidingen gelegd of omgelegd moeten worden, zijn de installatie kosten laag. In enkele gevallen moeten de elektriciteit kabels aangepast worden voor het infrarood verwarmingssysteem. De ir panelen werken op de aansluiting van elektriciteit.

De aanschafkosten zijn afhankelijk van welk model je kiest. Ook welk vermogen (aantal watt) is bepalend voor de prijs, net zoals de grootte van het ir paneel.

In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een verwarming met infrarood van de Ecaros-serie.

De gemiddelde aanschafkosten voor deze infrarood panelen zijn al volgt:

a. Appartementen tussen de 2.500 en 4.500 euro

b. Eengezinswoningen tussen de 3.500 en 7.500 euro

Vergelijk deze kosten met een cv ketel met bijvoorbeeld een waterpomp. Dan kom je al snel op een investering van 20.000 euro. Met een infrarood verwarming bespaar je veel geld!

Je vindt geen goedkoper verwarmingssysteem dan onze infrarood verwarmingen. Vanwege de goed geïsoleerde woningen bij nieuwbouw is een infrarood verwarming zeer geschikt. Met ir verwarming verwarm je een huis heel goed op een aangename manier.

Verbruikskosten

Wanneer je besluit een infrarood verwarming te installeren, moet je weten hoeveel infrarood panelen je nodig hebt. Een berekening vooraf is zeer aan te bevelen. Je wilt het stroomverbruik en de daaruit voortvloeiende kosten zo laag mogelijk houden.

De belangrijkste factoren bij het berekenen van het vermogen van de panelen zijn:

• De isolatie van de woning.

• Het materiaal van de buitenmuren

• De grootte van iedere kamer.

• De hoogte van het plafond.

• Het aantal ramen en/of raampartijen.

• De individuele warmte behoefte (hoe warm wil je het hebben in huis).

Een dergelijke berekening wordt de warmtevraag genoemd. Onze ervaren adviseurs kunnen een berekening van de warmtebehoefte voor jouw huis of appartement maken. Het is belangrijk om op te merken dat iedere kamer afzonderlijk moet worden berekend. Niet alle kamers worden op dezelfde manier gebruikt.

De verschillende infrarood panelen

De verbruikskosten bij infrarood verwarming is bijzonder laag. De infrarood panelen van HeatXL verbruiken weinig en blinken uit door hun efficiënte energiebesparing.

Voor een ruimte van circa 20 m² bedraagt het aanbevolen verwarmingsvermogen (bij een verwarmingsbehoefte van 66,5 per kWh/m²/a) voor infrarood verwarming slechts 500 watt. Dit kan natuurlijk afwijken, afhankelijk van de warmte isolatie van de wanden en ramen. Het kan ook verschillen door individueel gebruik.

Een klein infrarood paneel, zoals 300 of 400 watt, is geschikt voor kleinere ruimtes van 3 tot 4 m². Voor badkamers en toiletten wordt altijd aanbevolen een groter model te nemen zoals de 400 tot 600 watt voor 8 m².

Een middelgroot infrarood paneel, zoals 1000 of 1250 watt, is geschikt voor middelgrote ruimtes, zoals slaapkamer van 15 tot 20 m².

Een groot infrarood paneel, zoals 1725 watt, is geschikt voor grote ruimtes, zoals huiskamer of kantoor van 30 tot 40 m².

Natuurlijk is een infrarood paneel te combineren om je ruimte optimaal warm te krijgen. Door eigen stroom op te wekken middels zonnepanelen, ben je duurzamer en voordeliger uit.

In onze prijsbijlage hebben we concrete voorbeelden van lopende projecten voor u samengesteld. Zo krijgt u een beeld bij de investeringskosten, de benodigde producten en de energiebehoefte.

Verwarm alleen de ruimte waar het nodig is

De verbruikskosten kunnen nog verder worden verlaagd door de exacte regelbaarheid. Verwarm alleen de bepaalde ruimte waar het nodig is. Je hoeft de infrarood verwarming niet aan te hebben als je niet in de ruimte aanwezig bent. Dit kun je eenvoudig regelen met aanwezigheid sensoren.

Om koude hoeken behaaglijker te maken, kun je ervoor kiezen om alleen de deze hoek met extra panelen te verwarmen. Bijvoorbeeld de hoek waar je bureau staat. Zo bespaar je de meeste energie per jaar.

Wanneer je eigen stroom opwekt, door zonnepanelen, ben je niet meer afhankelijk van de prijzen van elektriciteit. Dit scheelt je vele euro’s per jaar. We hebben het bij de merken Infraroodpaneel, Badkamer verwarming, Ecaros, Alkari, infrared heaters USA en Warmteshop vergeleken.

Onderhoudskosten

Met infrarood verwarming heb je geen onderhoudskosten. Je kunt het doen zonder schoorsteenveger. Je hoeft het systeem niet te ontluchten en water bijvullen behoort tot verleden tijd.

Bij centrale verwarming ben je echter al snel honderden euro’s kwijt aan onderhoudskosten. Bij infrarood verwarming heb je deze kosten niet!

Ons advies stap nu over op infrarood panelen met zonnepanelen, lees ook het artikel op ik weet er alles van over infrarood verwarming met zonnepanelen, dat is pas duurzaam.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Infrarood verwarming kosten?