Instagram test intelligentie AI tool die je leeftijd kan bevestigen

Instagram test momenteel nieuwe methoden om gebruikers hun leeftijd te verifiëren, één daarvan is een kunstmatige intelligentie tool genaamd Yoti, die ontwikkeld werd door een extern bedrijf en het schat je leeftijd door simpelweg je gezicht te scannen.

Er is een vereiste dat je minstens 13 jaar oud moet zijn om je voor een Instagram account aan te melden. Jarenlang deed het bedrijf erg weinig moeite om deze regel ook echt te handhaven. Eerst nam het bedrijf niet eens de moeite om nieuwe gebruikers naar hun geboortedatum te vragen, laat staan dat het probeerde deze informatie te verifiëren nadat ze die hadden verstrekt.

Instagram test intelligentie AI tool die je leeftijd kan bevestigen

Maar nadat het veel kritiek kreeg van mensen die bezorgd zijn over privacy en de veiligheid van kinderen is Instagram begonnen met het invoeren van steeds meer functies voor leeftijdsverificatie.

Op dit moment eist Instagram alleen dat gebruikers hun leeftijd verifiëren wanneer een gebruiker van 13 tot 17 jaar zijn. Gebruikers kunnen foto’s van allerlei identificatiebewijzen insturen om hun leeftijd te verifiëren. Vanaf vandaag staan gebruikers in de Verenigde Staten ook twee extra mogelijkheden ter beschikking: social vouching en AI estimation.

Voor de eerste methode, bekend als social vouching, zal Instagram drie van de volgers van de gebruiker die ook volgers van elkaar zijn vragen om de leeftijd van de gebruiker te verifiëren. De wederzijdse volgers krijgen drie dagen de tijd om op het verzoek van Instagram te reageren, en in die tijd moeten ze zelf ouder dan 18 jaar zijn.

AI leeftijd schatting

De tweede aanpak, bekend als AI leeftijd schatting, houdt in dat een video selfie naar een extern bedrijf, bekend als Yoti, gestuurd wordt. Yoti maakt gebruik van scanning om iemands leeftijd te bepalen op basis van de gegevens van een video selfie.

Yoti is een bekende speler op het gebied van online leeftijds- en ID verificatie, en de technologie die het gebruikt heeft groen licht gekregen voor gebruik door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het doet dit door allerlei gezichtssignalen te analyseren om tot een schatting van de leeftijd van het doelwit te komen.

Volgens de gegevens is Yoti’s systeem minder nauwkeurig voor vrouwelijke gezichten en mensen met een donkere huidskleur, en kunnen zijn schattingen voor mensen onder de 24 jaar er tot 2,5 jaar naast zitten. Als het hulpmiddel daarentegen alleen een ruwe schatting maakt van de leeftijd van een gebruiker, dan lijdt de nauwkeurigheid eronder.

Het is niet duidelijk hoe deze cijfers zich vertalen voor het gebruik van Instagram, en ook niet of het systeem echt veilig genoeg is voor dit doel.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Instagram test intelligentie AI tool die je leeftijd kan bevestigen