Is een warmtepomp te koud? Ja wat zijn de alternatieven

Is de warmtepomp te koud? Ja, de infrarood panelen voegen extra warmte toe.
Heb je een koude warmtepomp? Heb je een goede warmtepomp back-up nodig? Infrarood panelen zijn goedkoop in gebruik en geven een heerlijk warm gevoel. Infrarood panelen werken door stroom om te zetten in infrarode straling. Na 5-12 minuten kun je schone, comfortabele directe warmte ervaren. Leer waarom warmtepompen je meestal koud laten en hoe infrarood panelen je behaaglijk houden. Het infraroodpaneel legt ook de voordelen van langgolvige verwarming uit.

Is een warmtepomp te koud

Waarom is een Warmtepomp soms te koud?

Ongeveer 20% van de huiseigenaren die een warmtepomp kochten om een gasgestookte centrale verwarmingsketel te vervangen zijn ongelukkig. De warmtepomp is te koud, en de energierekening daalt niet noemenswaardig. Het kan nog erger. De belangrijkste reden om een warmtepomp te kiezen is kostenbesparing. Dat geldt vooral nu de oorlog in Oekraïne en het gastekort de gaskosten opdrijven. De tweede reden om warmtepompen te gebruiken is om het gebruik van gas te vermijden. Maar wat maakt een warmtepomp te koud?

Problemen met een warmtepomp komen vaak voor in oudere, minder geïsoleerde huizen. Isolatie is van cruciaal belang voor de prestaties van een warmtepomp. Dubbele beglazing is niet genoeg. Als je een warmtepomp als je primaire verwarmingssysteem gebruikt, moet je HR++ of driedubbel glas hebben.

Correct geïnstalleerd is een warmtepomp alleen te koud in slecht geïsoleerde woningen. Warmtepompen kunnen ook niet goed in nieuwe woningen met uitstekende isolatie. Het probleem is meestal dat de warmtepomp en het warmte-afgiftesysteem niet juist geïnstalleerd is. Een installateur moet zowel de warmtepomp als het mechanisme dat de warmte afgeeft goed installeren.

Warmtepompen werken bij lagere temperaturen dan standaard gaskachels. Traditionele radiatoren zijn hier niet ideaal voor. Grote oppervlakken die verwarming nodig hebben worden het best voorzien door een warmtepomp met vloerverwarming. Niet met de standaard radiatoren van de gaskachel. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust en vinden de warmtepomp te koud voor de muurradiatoren. De installateur had je hierover vóór de aankoop moeten inlichten.

Warmtepompen zijn traag omdat ze verwarming met lage temperatuur gebruiken. Het duurt dus uren om het huis warm te krijgen. Veel mensen gebruiken hem als een verwarmingsketel. De temperatuur wordt ’s nachts en als je weg bent verlaagd. Een trage verwarmingstechniek als een warmtepomp gebruiken is niet de bedoeling. Na het verlagen van de temperatuur duurt het uren voor ze weer normaal is. Het huis zal nooit warm genoeg zijn als je elke avond de thermostaat verlaagt. Warmtepompen zijn frigide.

Infrarood verwarmingspanelen

Als je warmtepomp te koud is, installeer dan infrarode panelen voor extra warmte. Ze verwarmen de zithoek of studeerkamer in enkele minuten. Een badkamerverwarming is ook heerlijk. Bijvoorbeeld een handdoekenverwarmer. Bijna meteen kun je genieten van de aangename warmte.

Een boiler verwarmt water tot 80°C en infrarood panelen tot 110°C. In tegenstelling tot warmtepompen zijn infrarood panelen hoge-temperatuur verwarmers. Deze werkt met water van 30-50 graden.

Een warmtepomp is overdreven koud in de winter. Installeer warmtepanelen aan de muur of het plafond om dit te verhelpen. De verhoogde warmte houdt je zelfs in de meest frigide winters behaaglijk warm.

Is infrarood niet energievretend?

Nee, gebruik alleen infrarood panelen van een A-merk. Deze zetten 93% van de energie om in infrarode warmte. Dit uitstekende rendement betekent minder stroomverbruik. Ook zijn infrarood panelen in 5-12 minuten opgewarmd, dus je verliest geen energie bij het opwarmen. Als je het huis verlaat, zet je de verwarming uit of lager. De thermostaat regelt eenvoudig de infrarood panelen. Zet de warmtepanelen alleen aan als het nodig is. We belichten ook enkele opmerkelijke voordelen van infrarood panelen.

Thermostaat voor temperatuurregeling

Infrarood panelen kunnen een kamer snel verwarmen. De opwarmtijd is slechts 5 tot 12 minuten, afhankelijk van de elektriciteit en het gebruikte materiaal (glas of metaal). Een warmtepomp kan zich niet zo snel aanpassen. Het opwarmen duurt tot 24 uur. Gebruik infrarood panelen altijd met een thermostaat, net als elk ander verwarmingssysteem, om energie te besparen. Deze besparing is nog groter met warmtepanelen. Het warmteverbruik is 15% minder dan bij slimme elektrische vloerverwarming. Met een warmtepomp kan het verschil oplopen tot 30%.

Betaalbaarheid met hoog thermisch comfort

Ze geven een goed thermisch comfort bij lage kamertemperaturen. Daardoor kun je de thermostaat meer bas instellen dan een convectiekachel, met hetzelfde warmtecomfort. De panelen kunnen op 17 graden ingesteld worden, evenveel als een convectieverwarming op 21 graden. Elke graad die je lager zet bespaart je 6% op je energierekening. Bereken de winst van je hoge gasrekening. Het comfort is hetzelfde, maar het warmteverlies is veel minder.

Warmteverlies wordt met 50% verminderd.

Infrarode straling vermindert het transmissieverlies met 50% in vergelijking met de warmwater-vloerverwarmingsmethode van een warmtepomp. Omdat infrarood panelen voorwerpen verwarmen in plaats van de lucht. Deze methode maakt gebruik van stralingswarmte. De dingen zoals de vloer, banken en muren houden de warmte goed vast. Er gaat minder warmte verloren via de constructie van het gebouw. Daarom is een warmtepomp te koud zonder extra warmte. Dus, welke infraroodpanelen werken het beste met je warmtepomp? Neem contact op met adviseurs van Infraredpanel.com.

Warmtepomp + infrarood panelen

Zo ja, waarom? Om dit probleem op te lossen, gebruik je een lage temperatuur warmtepomp met hoge temperatuur infrarood Als je warmtepomp goed geregeld is en je huis effectief geïsoleerd, zul je het nooit meer koud hebben. Dat betekent HR++ glas, goede vloerisolatie, en winddrukgeregelde roosters voor ventilatie.

Nog steeds te koud? Gebruik dan infrarood panelen als je primaire verwarming. Het voordeel is dat het een hoge-temperatuur verwarming is die geen onderhoud vergt en gemakkelijk te installeren is. Stralingswarmte is ook bestand tegen tocht en uitstekend geschikt voor huizen met onvoldoende isolatie. Er is geen stofcirculatie in huis, want de dingen worden verwarmd, niet de lucht.

Geen warmtepomp? Koop infrarood panelen. Elektriciteit is de toekomst; je betaalt per kWh. Maak gebruik van groene stroom en zonnepanelen op je dak. Zo ben je duurzamer, CO2 neutraal, en bespaar je geld. 

Bron: Warmtepomp te koud

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Is een warmtepomp te koud? Ja wat zijn de alternatieven