James Webb Ruimtetelescoop zal helpen bij het waarnemen van meer dan 100 sterrenstelsels

In de zomer van 2018 zal de James Webb ruimtetelescoop, het krachtigste observatorium dat ooit in de ruimte is gelanceerd, beginnen aan zijn wetenschappelijke missie om astronomische verschijnselen te onderzoeken. In de aanloop naar die mijlpaal zijn voorbereidingen aan de gang voor het inzetten van de talrijke instrumenten aan boord van de $ 10 miljard (ongeveer Rs. 76.165 crores) kostende telescoop.

The James Webb Space Telescope will assist in observing over 100 galaxies

De Nabij-Infrarood Spectrograaf (NIRSpec) is een van de instrumenten in deze groep. Het staat op het punt te beginnen met het doorsturen van gegevens naar wetenschappers die reikhalzend uitkijken naar de gelegenheid om de kosmos in een nieuw licht te bestuderen. Behalve dat het een van de krachtigste soorten apparatuur aan boord van de Webb is, zal het wetenschappers in staat stellen minstens 100 melkwegstelsels tegelijk te onderzoeken.

In feite overtreft hij een soortgelijke sensor op de Hubble Ruimtetelescoop met een factor van meer dan honderd

De James Webb Ruimtetelescoop is uitgerust met een enorme 21,6 voet brede spiegel die zal helpen bij de studie van de oudste en verste sterrenstelsels van het heelal. De telescoop zal op zoek gaan naar infrarood licht, een component van het elektromagnetisch spectrum dat langere golflengten heeft dan zichtbaar licht en verantwoordelijk is voor het overbrengen van warmte. Hoewel de eerste sterren zichtbaar licht uitstraalden, zorgde de enorme uitdijing van het heelal ervoor dat dit licht naar het infrarode gebied van het spectrum verhuisde, waar het nu blijft. De roodverschuiving is de term die gebruikt wordt om dit proces te beschrijven.

In tegenstelling tot een camera legt de spectrograaf geen beelden vast, maar verdeelt hij binnenkomend zonlicht in afzonderlijke componenten van het zichtbare lichtspectrum.

Astrofysicus Andy Bunker van de Universiteit van Oxford en een van de zeven Europese wetenschappers die het ontwerp van NIRSpec mee vorm gaven, zegt dat als het instrument eenmaal in een baan om de aarde is, de astronomen minstens honderd melkwegstelsels tegelijk zullen kunnen waarnemen en meten. “Het zal mogelijk zijn om minstens honderd sterrenstelsels tegelijk waar te nemen en te meten,” zegt Bunker.

NIRSpec zal een groot aantal sterren, sterrenstelsels, clusters, planeten en andere lichamen onderzoeken, wat wetenschappers zal helpen bij het begrijpen en beantwoorden van verschillende vragen over het ontstaan van het universum. Verwacht wordt dat NIRSpec tegen het eind van dit jaar operationeel zal zijn.

Afgelopen Kerstmis lanceerde de NASA de James Webb Ruimtetelescoop, die het hoogtepunt is van een wereldwijde samenwerking. Hij arriveerde op zijn beoogde bestemming, het zogenaamde Lagrange Punt 2, ongeveer 1 miljoen kilometer van de Aarde. Hij zal deze zomer de ruimte in worden gestuurd als onderdeel van de ontplooiings- en koelingsoperaties, en de geplande wetenschappelijke missies zullen in de herfst beginnen.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

James Webb Ruimtetelescoop zal helpen bij het waarnemen van meer dan 100 sterrenstelsels