Japanse ambtenaar verliest USB stick met gegevens 465 duizend inwoners

Nadat de Japanse ambtenaar deze week wat was gaan drinken, verloor de werknemer een USB flash drive met de persoonlijke gegevens van elke inwoner van de stad Amagasaki, gelegen ten noordwesten van Osaka, zei het stadsbestuur donderdag in een verklaring.

Japanse amtenaar verliest USB stick met gegevens 465 duizend inwoners

De werknemer, een 40-jarige man, was naar verluidt flauwgevallen op de stoep na het nuttigen van bier in een restaurant. Zijn tas, waarin de flash drive zat, was verdwenen toen hij wakker werd. Volgens een verklaring van de plaatselijke overheid werkt de man voor een bedrijf dat belast is met het aanbieden van voordelen aan belastingvrije huishoudens.

Hij bracht dinsdag gegevens van ingezetenen over op een flash drive door naar het informatiecentrum van het stadsbestuur te gaan. Volgens de verklaring omvatte de informatie alle 465 duizend inwoners van de stad, waaronder hun namen, geboortedata en adressen.

Gevoelige informatie op de flash drive bevatte ook belastinggegevens, namen en nummers van bankrekeningen, en gegevens over huizen die overheidssteun ontvangen zoals dagopvangsubsidies. Volgens de verklaring van de locale overheid zocht de medewerker woensdag naar de flash drive maar had geen succes; als gevolg daarvan meldde hij hem als verloren voorwerp bij de politie. De zaak bracht de plaatselijke autoriteiten later die dag op de hoogte van het verlies.

De Japanse autoriteiten zeiden in de verklaring dat de flash drive versleuteld is en dat niet bewezen is dat er gegevens gelekt zijn.  Ze verklaarden verder dat de werknemer weliswaar toegang tot het materiaal had, maar geen toestemming had gekregen om het naar een ander elektronisch apparaat over te zetten.

In de verklaring werd de werknemer berispt omdat hij de flash drive persoonlijk bij zich had in plaats van een veiliger vorm van vervoer te gebruiken, en omdat hij verzuimd had de gegevens ervan te wissen na afloop van zijn werk op het stadskantoor.

De burgemeester van de stad en andere ambtenaren woonden donderdag een door de autoriteiten georganiseerde nieuwsconferentie bij.  De officiële verklaring eindigde met een scherpe vermaning voor overheidspersoneel om toestemming te verkrijgen voordat ze flash drives uit de kantoren van de stad verplaatsen. De stad verklaarde dat ze de betalingen zonder uitstel aan de gekwalificeerde huizen zal bezorgen en aanvullende details over de zaak zal meedelen naarmate het onderzoek vordert.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Japanse ambtenaar verliest USB stick met gegevens 465 duizend inwoners