Krijgt Trump te maken met strafrechtelijke vervolging?

De congrescommissie die de rellen van 6 januari bij het Amerikaanse Capitool onderzoekt heeft acht hoorzittingen gehouden met indrukwekkende getuigenissen. Maar het zou allemaal wel eens niet genoeg kunnen zijn voor aanklagers om de voormalige Amerikaanse president Trump aan te klagen.

Het was een passend slot van een blockbuster reeks hoorzittingen met een opname van een video van de voormalige president van de VS Donald Trump waarin hij weigert de woorden de verkiezingen zijn voorbij uit te spreken.

Krijgt Trump te maken met strafrechtelijke vervolging

Zijn weigering kwam ondanks talrijke smeekbeden van zijn adviseurs en familie, vooraanstaande Republikeinen en zelfs Fox News persoonlijkheden. Het was een sleutelstuk van het verhaal dat de comitéleden vanaf de allereerste hoorzitting hebben aangetoond. Trump en zijn naaste medewerkers wisten dat de verkiezingen niet gestolen waren en dat ze actief probeerden de verkiezingsuitslag te ondermijnen. Trump heeft de gewelddadige oproer op 6 januari opgehitst en aangemoedigd. Trump wist dat de menigte van zijn aanhangers op 6 januari gewapend en gevaarlijk waren eb dat hij 187 minuten lang zweeg toen de rellen en invasie van het Amerikaans Capitool zich ontvouwde.

De levendige details, de bomvolle getuigenissen, vervolgen van leden van het Witte Huis, Trump’s inner circle en zelfs de voormalige president zelf zal een moeilijke taak zijn. Tot nu toe heeft het Departement van Justitie bijna 900 relschoppers die op 6 januari het Capitool aanvielen gearresteerd en aangeklaagd, maar nog niet één van de beleidsmakers onder Trump zijn bewind.

Het Amerikaans Ministerie van Justitie kan Trump en de zijnen aanklagen voor obstructie van een congresprocedure, de certificering van de verkiezingsuitslag tegen te houden, samenzwering tegen de Verenigde Staten en belemmeren van een wettige regering met behulp van bedrog of oneerlijkheid.

Hoewel het voor de aanklagers een duidelijker zaak zou kunnen zijn om Trump’s opzet te bewijzen, merken waarnemers op dat het veel moeilijker zal zijn zijn daden in verband te brengen met de rellen. Het voorgelegde bewijsmateriaal stevig genoeg is om een strafrechtelijke aanklacht te starten. Echter de VS is een land met politiek en in zo’n verhitte omgeving zou het een bijzonder hachelijke onderneming kunnen zijn voor procureur-generaal Merrick Garland om een voormalige president strafrechtelijk te vervolgen – vooral nu hij zich opmaakt om zich in 2024 opnieuw kandidaat te stellen.

 

 

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Krijgt Trump te maken met strafrechtelijke vervolging?