Kroatië treedt toe tot de euro

Kroatië heeft van de Europese Unie toestemming gekregen om in 2023 met de invoering van de euro te beginnen. Het land zal de Euromunt samen met de andere 19 EU-leden gebruiken.

Kroatie treedt toe tot de euro

Kroatië wordt na Litouwen (2015) het nieuwste land dat tot de eurozone toetreedt als het de munt op 1 januari 2023 aanneemt. Een land moet aan een aantal economische eisen voldoen, waaronder het handhaven van een stabiele wisselkoers en een lage inflatie om de euro te mogen invoeren.

Het Oost-Europese land wil door de euro te omarmen zijn financiële zekerheid vergroten en de levensstandaard van de bevolking te verhogen. Economisch zal Kroatië profiteren van betere financiële banden met andere leden van de gemeenschappelijke munt en de Europese Centrale Bank.

Slechts zeven EU-landen zullen vanaf volgend jaar nog hun eigen munteenheid gebruiken. Welke naties in Europa hebben nog hun eigen munteenheid? Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden zijn de andere zeven EU naties die de euro niet gebruiken. Bezoekers uit de eurozone moeten nog steeds geld wisselen voor hun reis naar deze naties.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Kroatië treedt toe tot de euro