Lekker drankje voor de planten

Om de drukkende, droge hitte te bestrijden, hebben veel mensen op het noordelijk halfrond de zomer doorgebracht met ’s avonds naar een borrelend drankje te grijpen. Het blijkt dat ook planten baat kunnen hebben bij een drankje.

Volgens een getoetste studie die donderdag in het tijdschrift Plant and Cell Physiology verscheen, kan alcohol, vaak ethanol genoemd, planten helpen om droge perioden tot twee weken te doorstaan. Planten maken van nature ethanol als ze een tekort aan water hebben. Onderzoekers van het RIKEN Center for Sustainable Resource Science in Japan stelden de hypothese dat het geven van alcohol aan planten kan voorkomen dat ze bij droogte omkomen, ondanks het feit dat de oorzaken van de vorming ervan onbekend zijn.

Lekker drankje voor de planten

Volgens de hoofdauteur van de studie, Motoaki Seki, “kwam de bevinding naar voren tijdens het zoeken naar chemische stoffen die planten resistent maken tegen stress.” De informatie is nuttig voor landbouwbedrijven die belangrijke gewassen zoals rijst en tarwe verbouwen en voor tuinen over de hele wereld. Gewassen die bestand zijn tegen droogte zouden kunnen helpen om de voedselonzekerheid te verminderen, een probleem dat nu veel regio’s in de wereld teistert en verergerd wordt door hittegolven en de Russische oorlog in Oekraïne.

Watergebrek oplossing

In tijden van droogte en watergebrek beweerden de onderzoekers dat ethanol een “nuttige en eenvoudige” optie was om de voedselproductie wereldwijd op te voeren. Toen de grond te droog werd overleefden tarwe-exemplaren niet zo snel, maar die welke met ethanol waren geprepareerd deden het aanmerkelijk beter.

De wetenschappers kweekten tarwe- en rijstplanten, gaven ze routinematig water, en voegden dan bij één groep planten gedurende drie dagen ethanol aan de bodem toe om tot hun conclusies te komen. Na twee weken zonder water voor beide groepen ontdekten ze dat de beschonken planten het beter deden dan de nuchtere. Na opnieuw water geven overleefde bijna 75% van de met ethanol behandelde tarwe- en rijstplanten, tegen minder dan 5% van de onbehandelde.

Seki verklaarde dat, omdat er geen genetische modificatie van de planten nodig zou zijn, “De uitwendige toediening van ethanol aan planten een goede, eenvoudige en minder dure landbouwkundige manier zou zijn om droogtetolerantie in verschillende planten te bevorderen”.

Hij raadde echter af buitensporige hoeveelheden ethanol te gebruiken, want grotere concentraties ethanol beperken de plantengroei. Vermijd daarom dit thuis te proberen.

In de studie werd ook onderzocht hoe ethanol planten beschermt. De onderzoekers ontdekten dat wanneer met ethanol behandelde exemplaren van water verstoken bleven, microscopisch kleine gaatjes op het bladoppervlak, bekend als huidmondjes, zich sloten, waardoor water en warmte worden opgeslagen. Dit werd ontdekt met behulp van de kleine plant arabidopsis, die vaak bij onderzoek wordt gebruikt.

Toen Seki en zijn collega’s de genexpressie in arabidopsis onderzochten, ontdekten ze dat de met ethanol behandelde planten zich begonnen te gedragen alsof ze in een droogteperiode verkeerden voordat ze werkelijk geen water meer hadden.

Volgens Seki biedt deze genexpressie de planten een voorsprong bij de voorbereiding op een droogte, en ethanol wordt door planten ook gebruikt om de koolhydraten te maken die nodig zijn voor de energieproductie.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Lekker drankje voor de planten