Meest leefbare steden ter wereld in 2022

Steden over de hele wereld met de hoogste kwaliteit van leven in 2022. De Economist Intelligence Unit (EIU), een zusterbedrijf van The Economist, stelde een jaarlijkse index samen van ’s werelds meest leefbare steden en plaatste Wenen op de eerste plaats. De factoren die in de rangschikking een rol speelden waren gezondheidszorg, misdaadcijfers, politieke stabiliteit, cultuur, infrastructuur, en toegang tot groene gebieden.

Meest leefbare steden ter wereld in 2022

De EIU vergeleek 173 steden uit de hele wereld, en de topplaatsen voor de wedstrijd van dit jaar gingen naar die in West-Europese landen en Canada. Na een stijging met 13 plaatsen ten opzichte van zijn vorige plaats in de ranglijst staat Kopenhagen nu op de tweede plaats. Na 18 plaatsen gestegen te zijn staat Calgary, dat in Canada ligt, nu op de vierde plaats, en Zürich op de derde.

Brussel sprong 22 plaatsen omhoog om de 24e plaats als meest leefbare stad te bemachtigen, waarmee het een van de grootste sprongen maakte onder de onderzochte steden.

Genève kwam binnen op nummer zes, terwijl Zürich de tiende plaats innam. Zwitserland was het enige land in Europa dat twee steden in de top tien had. Over het geheel genomen was Canada het meest succesvolle land, en drie van zijn steden-Calgary, Vancouver, en Toronto-kwamen in de top tien.

De ranglijsten voor de Duitse steden Frankfurt, Hamburg en Düsseldorf verbeterden alle aanzienlijk, waarbij elke stad opklom naar respectievelijk de 7e, 16e of 22e plaats.

Steden die vóór de pandemie dicht bij de top van onze ranglijst stonden, zijn er weer bovenop gekomen dankzij hun stabiliteit, goede infrastructuur en dienstverlening, en plezierige vrijetijdsbesteding, schreven de auteurs van de studie. De redenen hiervoor zijn het plezier dat te vinden is in een verscheidenheid van vrijetijdsactiviteiten.”

Grote steden die niet eens in de top 10 staan

Londen en Parijs, beide in Europa, haalden de lijst van de top 10 steden om in te wonen niet omdat de stijgende kosten van levensonderhoud op beide steden van invloed zijn geweest, evenals het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen. Desondanks verbeterden beide steden hun ranglijst in 2022, waarbij Londen 27 plaatsen steeg om op de 32e plaats te belanden en Parijs 23 plaatsen steeg om op de 19e plaats te belanden.

Ondanks het feit dat Auckland, dat in Nieuw-Zeeland ligt, het jaar ervoor op de eerste plaats eindigde, kwam het in 2022 op nummer 34 in de ranglijst. Evenzo daalde het inwonertal van steden in Australië zienderogen. De Australische steden Brisbane, Adelaide en Perth voegden zich in 2021 allemaal bij Melbourne in de top 10 van de EIU ranglijst, maar ze vielen uit de top 10 en op de posities 27e, 30e, en 32e, respectievelijk.

Door het aanhoudende conflict in Oekraïne was een onderzoek in Kyiv niet mogelijk. Door de westerse economische sancties is de kwaliteit van het leven in Moskou (nu op de 80e plaats) en St. Petersburg (nu op de 13e plaats) met respectievelijk 15 en 13 plaatsen gedaald. Dit is te wijten aan een toename van de censuur en aan beperkingen die aan cultuur en milieu worden opgelegd.

Anderzijds waarschuwt de EIU dat de stijgende inflatie de leefbaarheid van de steden in gevaar zal brengen, vooral als het conflict in Oekraïne verstoringen in de aanvoer van voedsel en brandstof veroorzaakt.

De top 10 volgens de EIU in 2022

1. Wenen, Oostenrijk
2. Kopenhagen, Denemarken
3. Zürich, Zwitserland
4. Calgary, Canada
5. Vancouver, Canada
6. Genève, Zwitserland
7. Frankfurt, Duitsland
8. Toronto, Canada
9. Amsterdam, Nederland
10. Osaka en Melbourne, beide in Japan en Australië (gelijkspel)

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Meest leefbare steden ter wereld in 2022