Militairen Oekraïne verlaten Severodonetsk

Na maanden van uitputtende en gewelddadige gevechten verlaten Oekraïense soldaten Severodonetsk, waarmee ze de stad tijdelijk aan Rusland verliezen. Oost-Oekraïense regio Luhansk is bijna geheel onder Russische invloed

Severodonetsk voor de oorlog
Severodonetsk voor de oorlog

Een van de laatste belangrijke Oekraïense bolwerken in de regio was Severodonetsk. Het Oekrainse leger besloot te vertrekken, omdat het aantal doden in de niet-gefortificeerde wijken elke dag enrom kan stijgen zei Serhiy Hayday, een belangrijke militaire commandant in het oosten van Oekraïne. Hayday verklaarde: “Blijven heeft geen zin”.

Het is niet bekend of de Oekraïense troepen de stad al verlaten hebben of dat ze dat op dit moment doen. Hoewel het een belangrijke overwinning voor Rusland is, kwam de inname pas tot stand na een langdurig conflict waarin de soldaten van Moskou op vastberaden Oekraïense tegenstand stuitten.

De Russische troepen hebben een groot deel van hun vuurkracht gericht op het in handen krijgen van de stad, waarbij ze elke verdedigingsstelling die de Oekraïners hadden opgezet zwaar bombarderen. De Russen boekten een zeer moeizame en geleidelijke overwinningen rond Severodonetsk.

Een schouwspel dat leek op de belegering van de Azovstal staalfabriek in Mariupol deed zich voor toen Russische soldaten geleidelijk het chemische complex Azot omsingelden, waar 500 burgers, onder wie tientallen kinderen, hun toevlucht hadden gezocht. Het lot van de mensen die zich in de Azot fabriek bevinden blijft echter onbekend nu het leger de stad evacueert.

Hayday, de commandant van het militaire bestuur voor de regio Luhansk, heeft Moskou herhaaldelijk beschuldigd van het gebruik van verschroeide-aarde strategieën om steden uit te roeien terwijl men ze probeert te bezetten.
Vrijdag beschreef hij Severodonetsk als een stad waarvan de hele infrastructuur totaal is vernietigd.

Lysychansk, de laatste stad in Luhansk die door Oekraïense troepen wordt vastgehouden, is de plaats waar de strijd zich nu naartoe verplaatst. Bovendien zijn er al aanwijzingen dat de Russen dezelfde meedogenloze strategie van luchtbombardementen zullen toepassen om de Oekraïense troepen te vernietigen. Deze aanwijzingen omvatten het gebruik van gevechtsvliegtuigen, meervoudige lanceerraketsystemen, en zelfs ballistische raketten voor de korte afstand.

De afgelopen dagen is de greep van de Oekraïense regering in Lysychansk verzwakt. Ondanks het feit de Russen ontzettend veel slachtoffers hebben, mede door Oekraïens artillerievuur, zijn de Russische troepen opgeschoven naar een aantal nederzettingen ten zuiden van de stad. Het Russische leger zou bezig zijn verschillende tactische bataljonsgroepen te consolideren of terug te trekken om hun gevechtsgereedheid te herwinnen, aldus het Oekraïense leger.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Militairen Oekraïne verlaten Severodonetsk