Nadelen van gamen

Er zijn veel mensen op de wereld die het leuk vinden om wel eens een spel te spelen op bijvoorbeeld hun computer, Playstation of Xbox. De een doet het eens per week of zelfs nog minder, de ander dagelijks en sommigen raken er zelfs verslaafd aan. Hoewel er voordelen verbonden zijn aan gamen, zoals bijvoorbeeld een verbeterd Engels of het maken van meer vrienden, levert het ook een aantal nadelen op. In dit artikel ga ik je uitleggen waar je voor moet uitkijken als het aankomt op gamen.

Verhoogde agressie

Een aantal onderzoeken hebben uitgewezen dat het spelen van videospelletjes, vooral videogames met geweld erin, kan leiden tot een verhoogde agressie bij de speler. Dit kan enerzijds zijn doordat bij kinderen al op jongere leeftijd gruwelijk geweld wordt getoond, waardoor ze onbewust gaan denken dat dit normaal is, of doordat je nog zo opgewonden bent van het spel dat dit zich ook vaker uit in het dagelijks leven. Veel spelers hebben sneller last van een verhoogde agressie door het gamen.

Slechte resultaten op school of werk

Dit is vooral bij kinderen en jongeren vaker een probleem. Doordat ze zo erg opgaan in hun spel kunnen ze wel eens vergeten om bijvoorbeeld hun huiswerk te doen of om te leren voor de toets. Of ze verliezen de tijd uit het oog, waardoor er ineens simpelweg geen tijd meer is om iets te doen voor school. Ook kan het zijn dat ze zo vaak spelen dat er nooit tijd is voor schoolwerk of dat ze voortdurend afgeleid zijn. Hoewel gamen heel leuk is, kan het dus ook voor flink wat afleiding zorgen bij de dagelijkse verplichtingen. Dit is ook niet alleen maar zo bij kinderen, maar kan ook wel eens voorkomen bij volwassenen. Zorg dus dat je voor jezelf duidelijk een tijd voorhoudt die je wilt besteden aan het gamen.

Verslechterde persoonlijke gezondheid

Natuurlijk kan het spelen van videogames ontzettend leuk zijn en al helemaal in de winter is dit lekker comfortabel, omdat je gewoon warm binnen zit. Maar gamen kan ook ontzettend slecht zijn voor iemands persoonlijke gezondheid. Allereerst kan de hele dag naar een scherm staren schadelijk zijn voor de ogen. Pauzes tussen het gamen door zijn daarom belangrijk. Ook kan het je slaap beïnvloeden doordat je nog net zo bezig bent geweest op een scherm voordat je ging slapen. Een gezond mens heeft nu eenmaal voldoende en kwalitatief goede slaap nodig. Bij een verkeerde houding kan gamen ook slecht zijn voor je rug, waardoor je ook op dit gebied problemen zou kunnen ontwikkelen. Als laatste kan gamen slecht voor je gezondheid zijn als je daardoor minder buiten komt en minder beweging krijgt. De hele dag stilzitten is niet goed voor je lichaam. Dus als je gaat gamen, zorg dan voor genoeg (beweeg)pauzes tussendoor.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Nadelen van gamen