Natuur als heler

De oplossing als het gaat over ons beter voelen ligt vaak dichterbij dan dat we denken, de natuur is hier een mooi voorbeeld van. De natuur kan veel voordelen bieden, zowel op mentaal als lichamelijk vlak. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat mensen die vaker in de natuur zijn, minder mentale problemen hebben. Wat de verdere voordelen zijn van de natuur en op welke manieren je dit kunt toepassen, lees je in deze blog.

Natuur voor blijheid

Natuur kan verschillende positieve effecten hebben, zo is het eerste positieve effect de rust die het met zich meebrengt, vooral voor de mensen die in een stad of plaats wonen met weinig groen. Een lange wandeling door het bos of door de velden kan zeer ontspannen werken als je de drukte van de dag of stad even los wilt laten. Het is dan ook aangetoond dat regelmatig de natuur in gaan, bijdraagt aan positievere gedachtes, minder piekeren en meer sociaal contact. 

Frisse lucht

Hiernaast is de lucht in de natuur zoveel frisser, de geur van bomen en bossen in plaats van autogassen en fabrieken. De lucht in de natuur is een stuk schoner dan de lucht in een stad. Vaak voel je dat ook wanneer je je in de natuur begeeft. Echte gezondheidsvoordelen van de lucht zijn nog niet vastgesteld door de wetenschap, maar het idee alleen al van schone lucht inademen is al fijn. Wel is vastgesteld dat mensen die vaker in de natuur zijn, minder snel ziek worden. Mensen die woonachtig in een stad zijn, werden vergeleken met mensen die meer natuur om zich heen hebben. Een bijzondere uitkomst, maar wel te verklaren als we de voordelen van de natuur op een rij zetten. 

Meer ruimte, meer creativiteit

De hersenen zijn continu bezig om allerlei zaken te verwerken, in een drukke omgeving zorgt dit al gauw voor overprikkeling waardoor we minder productief kunnen zijn. In een omgeving waar veel natuur en rust is, hebben je hersenen ook meer rust en ruimte om zaken te verwerken. Door de rust en ruimte, heeft natuur ook een positief effect op de creativiteit van de mens. Dit is ook aangetoond in een onderzoek, waarbij twee groepen mensen beide werkzaam bij hetzelfde bedrijf, een opdracht kregen. Een groep werkte binnen, de andere groep werkte in de natuur. Uit het onderzoek kwam dat de mensen die in de natuur verbleven, de opdracht beter en bovendien creatiever uitvoerden. 

Beste van beide werelden

Daarnaast is een wandeling door de natuur de perfecte combinatie voor zowel zorgen voor het lichaam als zorgen voor het hoofd. Wandelen of hardlopen is gezond, het zorgt voor het versterken van de conditie, vergroot de belastbaarheid van de gewrichten en zorgt voor een gezond hart en bloedvaten. Hiernaast versterkt het ons immuunsysteem en draagt het bij aan een gezonde darmflora. Dit in combinatie met een omgeving die zorgt voor een meer ontspannen, creatiever en blijer brein is wat een mens nodig heeft.

Ga erop uit

De natuur is goed voor de mens. Heb je behoefte aan meer rust of wil je eens ervaren wat de invloed van natuur kan zijn? Ga er dan op uit en probeer het! Steeds meer mensen ervaren de invloed van de natuur op hun fysieke en mentale gezondheid, en dat is maar goed ook. De natuur kan enorm goed doen: frisse lucht, een moment voor jezelf en/of ruimte in je hoofd om na te denken. Maak een lange wandeling door het bos, pak de mountainbike uit de schuur en maar een toertje of bezoek een natuurpark of natuurgebied, want het uitzicht, de rust en de frisse lucht gaan je goed doen. 

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Natuur als heler