Negen euro openbaar vervoer reisticket in Duitsland: Een succes of een mislukking?

De geweldige aanbieding van het 9-euro reisabonnement voor het openbaar vervoer wordt sinds een maand aangeboden. Moet het plan doorgaan?De coalitieregering van Duitsland verklaarde in het voorjaar dat een sterk afgeprijsde nationale reispas, bekend als het 9-euro ticket, beschikbaar zou worden gesteld voor de maanden juni, juli en augustus. Voor slechts 9 euro geeft elke paseigenaar het recht een kalendermaand lang het openbaar vervoer van Duitsland te gebruiken.

Negen euro openbaar vervoer reisticket in Duitsland Een succes of een mislukking

De aankondiging van het vervoersplan, dat bedoeld was om de stijgende uitgaven op brandstof en levensonderhoud te compenseren, wekte opwinding, maar sommigen vroegen zich af of het vervoerssysteem de verwachte toename van het aantal passagiers wel aankon. Het was opmerkelijk omdat de nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn eerder passagiers had geadviseerd om vanaf juni geen fietsen mee te nemen in treinen wegens plaatsgebrek.

De Duitse autoriteiten voor het openbaar vervoer hadden weinig tijd om de plannen goed uit te voeren.. Zij moesten de verkoopinfrastructuur en extra bussen, treinen en personeel inzetten. Meer dan 600 vervoersbedrijven hebben de aanpassingen doorgevoerd.

Overvolle treinstations

Passagiers moesten uit talrijke regionale treinen op weg naar de populaire Oostzee- en Noordzeekust worden geweerd wegens overbevolking. Fietsen meenemen in de trein wordt bijna onmogelijk. Ook in Berlijn en Brandenburg nam het aantal reizigers sterk toe.

Gebrek aan dienstpersoneel

Veel mensen die nog nooit of te weinig van het openbaar vervoer gebruik hadden gemaakt worden door de begrotingspas overgehaald om het toch eens te proberen, met als gevolg nieuwe reeks moeilijkheden. Zo raakten sommige van deze onervaren passagiers verdwaald in treinstations. Op verschillende stations hielpen klantenservicemedewerkers reizigers hun weg te vinden en zorgden voor het verminderden van de wachttijden. Op de belangrijkste vervoersknooppunten in Duitsland moeten nog veel meer dienstverlenende medewerkers de reizigers bijstaan.

Goede verkoopcijfers

De 9-euro pas van Duitsland vindt gretig aftrek, tot vandaag 8 juli 2022 zijn er ongeveer 21 miljoen kaartjes verkocht. Ongeveer 10 miljoen houders van een abonnement voor het openbaar vervoer ontvingen ook de goedkopere pas.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Negen euro openbaar vervoer reisticket in Duitsland: Een succes of een mislukking?