Ontheiliging van Poolse begraafplaatsen in Wit-Rusland

Ten gevolge van de vernieling van een begraafplaats voor Poolse militairen in het Wit-Russische dorp Mikulishki zijn de spanningen tussen Wit-Rusland en Polen opnieuw losgebarsten. In Warschau is de verontwaardiging groot over de vernieling van Poolse soldaten graven uit de Tweede Wereldoorlog.

Ontheiliging van Poolse begraafplaatsen in Wit-Rusland

Eerder op 4 juli berichtte Marek Zanevsky al, een woordvoerder van de SPB op Facebook dat een Pools soldatenkerkhof in de regio Grodno volledig vernield was.

Poolse Ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft dat het een schandelijke gebeurtenis is en dat Minsk er ook van beschuldigde zijn beloften over gedenktekens en oorlogsgraven te hebben gebroken. Het kan alleen maar beschouwd worden als met opzet gedaan om de wederzijdse betrekkingen tussen Polen en Wit-Rusland verder te schaden.

Eind juni trok het vandalisme van de graven van Poolse soldaten in andere delen van de Grodno regio (Wit Rusland) de aandacht van Warschau. De Poolse leger soldaten waren in Tweede Wereldoorlog militaire vrijwilligers en leden van verzetsgroepen. Na de inval van het Rode Leger van de Sovjet-Unie werden de Poolse militairen ontwapend en bijna alle officieren werden vermoord of naar Sovjet werkkampen afgevoerd.

 

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Ontheiliging van Poolse begraafplaatsen in Wit-Rusland