Op avontuur in de jungle? Hier moet je naar toe!

Droom je ervan te wandelen door dicht begroeide bossen, uit te kijken voor dikke boomwortels op de grond, de tropische vogels te horen fluiten en zo af en toe een wild dier zoals een chimpansee te spotten? Een tocht doorheen de jungle bevat al deze dingen en nog veel meer. Een jungle is geen bos zoals we gewend zijn, maar een zeer dicht begroeid oerwoud ontstaan zonder hulp van de mens. Dit is natuur, maar dan next level! Je kijkt je ogen uit naar de meest groene planten, wilde watervallen en bijzonder groeiende bomen, om maar niet te spreken over de dieren die je er kunt spotten. Altijd al eens door de jungle willen gaan? Dan is dit artikel voor jou!

Op avontuur in de jungle

Slechts één in Europa
Zoals net al verteld is een jungle geen bos zoals we gewend zijn, in Europa heerst niet het juiste klimaat voor een jungle. Jungles bevinden zich in warme, tropische, zeer luchtvochtige gebieden zoals Costa Rica of Brazilië. Toch kent Europa één jungle, namelijk het Perućica Regenwoud in het zuidoosten van Bosnië en Herzegovina. Dit regenwoud is de laatste van Europa en wordt ook wel het best bewaarde geheim van Europa genoemd. Dit tropische regenwoud is zo wild dat lang niet alle gebieden te betreden zijn, hiernaast is het regenwoud beschermd natuurgebied en enkel toegankelijk met een gids, toch is het een heel avontuur om door deze wildernis te lopen.

Zuid-Amerika
Zuid-Amerika bevat het Amazoneregenwoud, dat zich verspreidt over tien verschillende landen. Het grootste deel ligt in Brazilië, maar ook Peru en Ecuador worden bedekt met Amazonegebied. Het Amazonegebied is reusachtig, het heeft een oppervlakte zo groot als de helft van Europa en is het grootste regenwoudgebied ter wereld. Je vindt hier de grootste diversiteit aan planten, dieren en insecten. Je kunt dan ook gegarandeerd je ogen uitkijken. Tijdens een bezoek aan de jungle ga je geheid tapirs, prachtig gekleurde ara’s en capibara’s tegenkomen. Je kunt het Amazonegebied doorwandelen, maar ook de jungle ontdekken via een kajak of boot. 


Afrika

Na het Amazonegebied, bevat Congo het grootste tropische oerwoud. Dit regenwoud wordt ook wel het groene hart van Afrika genoemd en kent een enorme biodiversiteit. Doordat een groot deel van het bos onder water staat en dus niet toegankelijk is voor de mens, is een groot deel van dit oerwoud onaangetast. Het regenwoud van Congo wordt bewoond door vele bedreigde diersoorten zoals de bosolifant, de okapi, de bongo, de gorilla en de bonobo. Grote kans dat je een van deze prachtdieren tegenkomt tijdens je avontuur doorheen de jungle. Ga nooit alleen op pad, vraag een gids of ga mee met een georganiseerde reis!

Azië
Ook Azië kent een aantal tropische regenwouden. Indonesië, Laos en Maleisië bevatten veel tropisch regenwoudgebied, maar ook in China, Nepal en Vietnam vind je deze wouden terug. Het grootste woud bevindt zich in Indonesië, waar zich maar liefst zeventien procent van alle biodiversiteit ter wereld manifesteert. Alleen in Indonesië vind je bijvoorbeeld al meer dan tweehonderd soorten vlinders! Ook leven er in dit oerwoud tijgers, neushoorns, olifanten, orang-oetangs, maar ook vleesetende planten, vogelspinnen zo groot als je hand en koningscobra’s: spannend is het zeker! Wanneer je de jungle van Indonesië wilt bezoeken, moet dit onder begeleiding van een gecertificeerde gids. Zonder een gids mag je het gebied niet betreden, zorg dus dat je niet voor verassingen komt te staan en boek op tijd. Het leuke van de jungle van Indonesië? De jungle is alleen te betreden via het water, je ontdekt de jungle dus eerst vanaf het water, waar je al veel dieren kunt spotten.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Op avontuur in de jungle? Hier moet je naar toe!