Raadselachtig Radio geluid in de ruimte

In de ruimte is een raadselachtige radiogeluid met een hartslag-achtig ritme ontdekt. Hoewel de precieze plaats en de reden van de geluiden  onbekend zijn, denken astronomen dat het signaal afkomstig is van een sterrenstelsel op ongeveer een miljard lichtjaar afstand. Een onderzoek dat de conclusies schetst werd gisteren 13 juli 2022 gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Raadselachtig Radio geluid in de ruimte

Snelle radio-uitbarstingen, of FRB’s, zijn krachtige, milliseconde-lange uitbarstingen van radiogolven van niet geïdentificeerde bronnen. Sinds de eerste FRB in 2007 ontdekt werd, is aangetoond dat honderden van deze korte kosmische flitsen afkomstig zijn van verschillende, verafgelegen plaatsen in het heelal.

De meeste FRB’s zenden extreem heldere radiogolven uit die hooguit een paar milliseconden duren voor ze helemaal vervagen. Bij ruwweg 10% ervan is gezien dat ze zich herhalen en patronen vertonen.  Snelle radio-uitbarstingen zijn een uitdaging om te volgen omdat ze zo snel en onverwacht optreden.

In Canada staat een telescoop CHIME die sinds 2018 in gebruik is en voortdurend de hemel scant en is gevoelig voor radiogolven uit de ruimte. Een snelle radio-uitbarsting die eigenaardig was in vele aspecten werd ontdekt door astronomen die CHIME gebruikten op 21 december 2019. De transmissie van FRB 20191221A, die tot drie seconden heeft geduurd, was bijna 1.000 keer langer dan gebruikelijke snelle radio-uitbarstingen. Dat signaal is de langstdurende snelle radio-uitbarsting die ooit geregistreerd is.

Een mysterieuze bron uit de ruimte

Zelfs de geschatte afstand van een miljard lichtjaar is zeer dubieus, omdat het onderzoeksteam niet zeker is van het precieze sterrenstelsel waar de uitbarsting vandaan kwam. Hoewel CHIME uitgerust is om naar uitbarstingen van radiogolven te zoeken, is het minder effectief in het identificeren van hun bronnen.

CHIME wordt snel verbeterd doordat een project is gestart waarin meer telescopen gebouwd worden, zodat deze naast elkaar meer radio-uitbarstingen zouden kunnen waarnemen en lokaliseren.

Het signaal van FRB 20191221A werd vergeleken met de uitstoot van twee verschillende soorten radiopulsars en magnetars. Radiopulsars zijn neutronensterren die radiogolven uitzenden die lijken te pulseren terwijl ze ronddraaien, terwijl magnetars neutronensterren zijn met buitengewoon sterke magnetische velden. Beide hemellichamen produceren een signaal dat lijkt op de knipperende straal van een vuurtoren.

Deze emissie blijkt meer dan een miljoen keer zwakker te zijn dan de nieuwe radio-uitbarsting. We denken dat dit nieuwe signaal een magnetar of pulsar op steroïden zou kunnen zijn, aldus het onderzoeksteam.

Het onderzoeksteam zal CHIME blijven gebruiken om de hemel af te speuren naar aanvullende tekenen van deze radio-uitbarsting, en ook naar andere objecten die een soortgelijk periodiek signaal uitzenden. Astronomen kunnen misschien meer informatie krijgen over de snelheid van de uitdijing van het heelal door de frequentie van de radiogolven te gebruiken en hoe ze fluctueren.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Raadselachtig Radio geluid in de ruimte