Reizen door het Midden-Oosten, dit moet je weten

Jordanië, Israël, Oman, Egypte, Dubai, Abu Dhabi en Marokko. Een kleine greep uit de landen die horen bij het Midden-Oosten. Allemaal hebben ze iets mystieks door hun uitgestrekte woestijnen afgewisseld met prachtige steden die gekenmerkt worden door de Islamitische architectuur. Tempels, moskeeën en meer futuristische gebouwen in de modernere steden zoals Dubai laten je je ogen uitkijken. Een reis door het Midden-Oosten is een reis naar een compleet andere cultuur, wat zorgt voor avontuur en verwonderlijking. Vaak worden landen in het Midden-Oosten niet direct benoemd als het om reisbestemmingen gaat vanwege de conflicten die er heersen. Dit is jammer, want de landen die toegankelijk zijn voor toeristen zijn magische vakantiebestemmingen. In dit artikel lees je wat je zoals kunt verwachten wanneer je naar een van de landen in het Midden-Oosten reist.

Reizen door het Midden-Oosten, dit moet je weten Petra

Landen en talen in het Midden-Oosten

Er is geen precieze data bekend over welke landen er officieel bij het Midden-Oosten horen, maar naast de landen genoemd in de inleiding, behoren de landen Irak, Iran, Beiroet, Koeweit, Libanon, Turkije, Saoedi-Arabië, Qatar en Palestina ook tot het Midden-Oosten. Over een aantal landen is discutabel of ze wel of niet bij het Midden-Oosten horen, waarom hier geen duidelijkheid over is, is onbekend. De meest gesproken taal in het Midden-Oosten is Arabisch, hiernaast spreekt ook een groot deel Perzisch, Armeens of Hebreeuws. Gemiddeld gezien spreekt men in het Midden-Oosten ook prima Engels, waardoor je als toerist niet per sé een tolk nodig hebt. In de kleinere dorpen en meer uitgestrekte gebieden, kan dit wel een probleem zijn.

Klimaat Midden-Oosten

In het grootste gedeelte van het Midden-Oosten heerst een droog woestijn- en steppenklimaat, aangevuld met een warm zeeklimaat. Kortom, heet en droog. Temperaturen tijdens de maanden juli, augustus en september kunnen gemakkelijk oplopen tot veertig graden en een verkoelend buitje kun je wel vergeten. Ook een zandstorm is iets dat met enige regelmaat voorkomt tijdens de zomermaanden. De winters zijn eerder mild, koel en minder droog. Tijdens de wintermaanden is de temperatuur er overdag gemiddeld tien graden en kan het in sommige gevallen ’s nachts vriezen.

Reizen door het Midden-Oosten Palmyra

Religie in het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten is een bakermat van verschillende religies. Het is een mix tussen de Islam, het Christendom en het Jodendom. Ook komt het Boeddhisme en Hindoeïsme voor in een aantal gebieden. Het grootste gedeelte van het Midden-Oosten leeft volgens de Islam en dit zie je veelal terug aan de steden: in vrijwel elke grote stad in het Midden-Oosten vind je grote moskeeën. Het is dan ook goed om dit te onthouden wanneer je naar het Midden-Oosten op reis gaat zodat je rekening kunt houden met bijvoorbeeld kledingvoorschriften. Wanneer je gebouwen, moskeeën of tempels bezoekt is bedekkende kleding dragen eigenlijk een vanzelfsprekendheid, ook is het gewenst als vrouw een hoofddoek te dragen tijdens het bezoeken van bijvoorbeeld een moskee. Wanneer je een reis plant, bekijk dan van tevoren hoe strikt de regels zijn op dit gebied. Uit respect voor het geloof en de cultuur, is het verstandig je in te lezen van tevoren.

Gewoonten en tradities

Iets dat het Midden-Oosten kenmerkt is familie, samen zijn en gastvrijheid. Het is heel normaal om met de hele familie te eten en samen te komen aan het eind van de dag of na een dienst in de moskee. Ook wordt het als onbeleefd gezien wanneer je staand met elkaar praat, je hoort samen te zitten en de tijd te nemen voor elkaar. Hiernaast wordt het ook als onbeleefd gezien wanneer je een uitnodiging voor een diner weigert. De samenleving is enorm respectvol naar elkaar toe en dit wordt ook van je verwacht als toerist of bezoeker. 

Reizen door het Midden-Oosten romeins theater

Prijzen

Er is enorm veel variatie in kosten als het gaat over de verschillende landen in het Midden-Oosten. Over het algemeen kan wel gesteld worden dat de kosten voor een reis naar het Midden-Oosten hoger zijn dan wanneer je naar Oost-Europa of Azië reist. Het Midden-Oosten kent zeer welvarende landen zoals Dubai en Abu-Dhabi, waar de gemiddelde prijs voor een hotel en diner toch zo’n dertig procent hoger ligt dan in Nederland. Ook liggen de prijzen in Israël een stuk hoger. Qatar is te vergelijken met Nederland en de goedkoopste vakantielanden in het Midden-Oosten zijn Jordanië, Oman en Saoedi-Arabië. Voor elk land geldt natuurlijk dat er zowel hele goedkope als hele dure opties beschikbaar zijn. Zeker in landen zoals Dubai kun je de prijzen behoorlijk laten stijgen, maar daar staat dan ook enorme luxe tegenover.

Toerisme in het Midden-Oosten

De meeste landen in het Midden-Oosten zijn bekend met toerisme en zijn dus veilig, zeker als het om de grote steden gaat. Wanneer je graag zou willen rondreizen door het Midden-Oosten, wordt er wel geadviseerd om in overleg met een reisbureau te gaan zodat je niet voor verassingen komt te staan. Reizen naar het Midden-Oosten, of je nu één land bezoekt of een rondreis maakt: avontuur en verwondering staan je hoe dan ook te wachten. 

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Reizen door het Midden-Oosten, dit moet je weten