Rode wijn is goed voor je. Feit of fabel?

Waarschijnlijk heb je het al vaker gehoord: rode wijn is goed voor de gezondheid. Voor sommigen misschien een goed excuus om het glas goed vol te schenken, maar is dit wel echt het geval? In hoeverre draagt alcohol, en dan specifiek rode wijn, bij aan de lichamelijke gezondheid van een mens? Omdat de meningen hier nogal over verdeeld zijn en het in mijn beleving veelal wordt geroepen op feesten en partijen zonder enige onderbouwing, wordt het tijd om de discussie eens en voor altijd te eindigen. In hoeverre draagt rode wijn bij aan de gezondheid van een mens en in welke context kunnen we dit bekijken? Is het antwoord wel zo zwart wit of verdient het misschien wat nuance? Lees maar mee.

Rode wijn is goed voor je. Feit of fabel?

Antioxidanten in rode wijn

De voornaamste reden dat rode wijn gezond zou moeten zijn is vanwege de aanwezigheid van antioxidanten, meer specifiek de stoffen resveratrol en taninnes. Deze stoffen komen voort uit polyfenolen en komen voor in de schil van blauwe druiven. De plant maakt deze stoffen aan om bescherming te bieden tegen schimmels, virussen, bacteriën en insecten. Er is dus en kleine hoeveelheid van deze antioxidanten aanwezig in rode wijn. Op basis hiervan wordt gesteld dat het ook een positief effect heeft op het menselijke lichaam die ook antioxidanten nodig heeft. Alleen is het verhaal jammer genoeg niet zo rooskleurig. De hoeveelheid resveratrol en taninnes in één glas rode wijn is dusdanig klein dat je wel heel veel glazen zou moeten drinken om ook maar enig effect van deze antioxidanten te merken, wat helaas het doel van bijdragen aan de gezondheid voorbijstreeft: (te veel) alcohol is namelijk zoals we weten, schadelijk voor het lichaam.

Alcohol

We gaan verder door op het volgende bestandsdeel, namelijk de alcohol. Alcohol ontstaat tijdens het fermentatieproces wanneer bacteriën de suiker omzetten in de stof ethanol, beter bekend als alcohol. Over het algemeen kan gesteld worden dat alcohol slecht is voor de gezondheid: het kan de kans op borst- en darmanker vergroten. Hierin moet wel een nuance worden aangebracht, het gaat het namelijk over regelmatige consumptie waarbij er meer dan één glas per keer wordt genuttigd. Er zijn namelijk ook onderzoeken gepubliceerd waarbij is aangetoond dat het drinken van één glas alcohol per dag de kans op chronische ziekte zoals diabetes type II kan verlagen. Hiernaast zou één glas alcohol de kans op trombose kunnen verkleinen. Maar, heb je voor deze voordelen alleen alcohol nodig?

Andere gezondheidsvoordelen voor rode wijn?

Het antwoord op de vorige vraag is nee. Alcohol is natuurlijk niet de enige manier om dit te bereiken, de kans op het krijgen van chronische ziekte wordt veelal beïnvloedt door levensstijl en aanpassingen aan voeding en leefstijl zouden gemaakt moeten worden om hierop in te spelen. De gezondheidsvoordelen van alcohol zijn op dit vlak dusdanig klein dat het zeker niet wordt geadviseerd. Wel kan een glas alcohol voor sommige mensen enorm ontspannend werken en hierdoor de stress verlagen, wat dan wel weer bijdraagt aan de gezondheid. Stress en dan met name chronische stress, heeft namelijk zeer nadelige effecten op de gezondheid.

Dus?

Wat kunnen we nu stellen over de positieve effecten van rode wijn? Zoals net gelezen kan gesteld worden dat je dat glas rode wijn niet per se hoeft te drinken om je gezondheid te bevorderen. Om voldoende antioxidanten binnen te krijgen kun je groente en fruit eten en de kans op het verkleinen van chronische aandoeningen zit hem vooral in een gezonde leefstijl. Maar, wanneer je een gezonde leefstijl hanteert en af en toe een wijntje drinkt voor de ontspanning of omdat je dit lekker vindt, is er weinig nood aan de man. Ja, alcohol is schadelijk voor de gezondheid, maar met mate kan dit weinig kwaad. Er wordt wel geadviseerd niet meer dan één glas per dag te drinken. Dus helaas, rode wijn is niet gezond. Toch kan een glaasje af en toe geen kwaad, zeker niet wanneer het zorgt voor ontspanning.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Rode wijn is goed voor je. Feit of fabel?