Rusland is nu wanbetaler

Rusland beleeft zijn eerste wanbetaling op buitenlandse schuld sinds 1918 als gevolg van de Westerse sancties. Voor het eerst sinds de Bolsjewistische Revolutie, meer dan een eeuw geleden, is Rusland in gebreke gebleven met het aflossen van zijn buitenlandse schuld.

Rusland is nu wanbetaler

Het Witte Huis verklaarde dat de wanbetaling de doeltreffendheid aantoont van de Westerse sancties die Rusland sinds zijn invasie in Oekraïne opgelegd heeft gekregen, als reactie op het nieuws dat Moskou verzuimd had bijna $ 100 miljoen aan rente te betalen op twee obligaties tijdens een aflossingsvrije periode van 30 dagen die zondag afliep.

G7 Top

Een hoge functionaris van de regering verklaarde aan de zijlijn van een G7 top in Duitsland dat “het nieuws van vanmorgen rond de vaststelling dat Rusland voor het eerst in meer dan een eeuw in gebreke is gebleven, situeert hoe sterk de reacties zijn die de VS, samen met bondgenoten en partners, hebben genomen, en hoe dramatisch de gevolgen zijn geweest voor de Russische economie.”

Rusland ontkende een betalingsachterstand te hebben en beweerde dat de betalingen die zondag verschuldigd waren al op 27 mei in dollars en euro’s waren verstuurd en dat de fondsen nog in het Belgische clearinghouse Euroclear waren.

Ratingbureau Moody’s

Het ratingbureau Moody’s verklaarde dat de “ontbrekende couponbetaling een wanbetaling impliceert” in een verklaring die maandag laat gepubliceerd werd.

Tegen de tijd dat de aflossingsvrije periode van 30 kalenderdagen op 27 juni verstreek, hadden de houders van Ruslands staatsschuld geen couponbetalingen ontvangen op twee euro-obligaties ter waarde van $ 100 miljoen, wat in de verklaring als een geval van wanbetaling werd omschreven.

Gezien het feit dat het Kremlin op 22 juni zei dat het zijn buitenlandse schuld in roebels zou aflossen in plaats van in de valuta waarin de obligaties waren uitgegeven, voorspelde Moody’s ook dat Rusland in de toekomst meer betalingen zal missen.

De historische wanbetaling, die de eerste keer is dat Rusland sinds 1918 in gebreke blijft, werd algemeen verwacht toen het Amerikaanse ministerie van Financiën een carve-out van sancties opzegde waardoor Amerikaanse obligatiehouders door Rusland terugbetaald konden worden en de helft van de buitenlandse fondsen van het land geblokkeerd werd.

Bron: Latest News Europe

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Rusland is nu wanbetaler