Rusland zal zijn militaire aanwezigheid in het bezette zuiden vergroten

De plaatsvervangend chef van de militaire inlichtingendienst voor Oekraïne beweert dat enorme aantallen Russische troepen naar het zuiden van de natie worden gestuurd als voorbereiding op conflicten met de Oekraïense strijdkrachten in het onlangs veroverde gebied en op de Krim.

In antwoord op het door Oekraïne afgekondigde tegenoffensief om de zuidelijke in beslag genomen gebieden van Kherson en Zaporizjzja te bevrijden, zijn Russische troepen er naar toe verplaatst. Volgens de militaire gouverneur van het gebied, Dmytro Butrii, hebben de Oekraïense troepen een aantal aangrenzende steden en dorpen heroverd en rukken ze dichter op naar Kherson.

Aanzienlijk aantal slachtoffers onder Russische troepen

Langs beide oevers van de Dnjepr in Oekraïne ligt het gebied Kherson. Een cruciale Russische aanvoerlijn werd eerder deze maand beschadigd toen Oekraïne met precieze inslagen en door de VS geleverde wapens de Antonovskiy brug in de regio Kherson aanviel. De enige twee andere bruggen die bezet Kherson verbinden, werden volgens het Washington’s Institute for the Study of War op soortgelijke wijze beschadigd door Oekraïense troepen en partizanen.

Het eerste plaatsvervangend hoofd van de regionale raad van Kherson, Joeri Sobolevski, waarschuwde de plaatselijke bevolking om de Russische munitieopslagplaatsen te mijden, met de waarschuwing dat “het Oekraïense leger het op de Russen gooit, en dit is nog maar het begin”.

Skibitski beweert dat Rusland twee weken geleden tactische luchtlandingstroepen van Donbas naar de veroverde stad Kherson heeft gestuurd. Bovendien stuurt Rusland troepen uit zijn oostelijke militaire sector die in reserve lagen in de zuidelijke Belgorod regio van het land en gebruikt werden om Sloviansk aan te vallen, een stad in het door de Oekraïeners gecontroleerde Donetsk.

Een gevangenis waar Oekraïense krijgsgevangenen waren ondergebracht werd donderdagavond aangevallen in het bezette oosten van Oekraïne. Volodymyr Zelenskiy, de president van Oekraïne, heeft de aanval een “oorlogsmisdaad” genoemd en beschuldigde Rusland ervan de aanval uit te voeren om zijn mishandeling van gevangenen te verbergen. Rusland ontkende schuld en zei dat Oekraïense soldaten raketten tegen de gevangenis hadden afgevuurd. Volgens Zelenskiy kwamen ten minste 50 personen om. De ambtenaren in Oekraïne zeiden dat ze nog niet weten wie er gestorven zijn.

Ondanks het verplaatsen van zijn tactische bataljonsgroepen van de Donbas naar het zuiden, zou Rusland het gebied nog steeds aanvallen, zij het subtieler, aldus Skibitski.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Rusland zal zijn militaire aanwezigheid in het bezette zuiden vergroten