San Sebastián: de stad met zowel strand, cultuur als culinariteit

In het noorden van Spanje, gelegen in het Baskenland, bevindt zich San Sebastián. Deze stad gelegen aan de golf van Biskaje is een waar paradijs voor zij die het liefst een strandvakantie met een citytrip vol cultuur en avontuur combineren. San Sebastián heeft namelijk drie stadsstranden, een bruisend stadsleven en kreeg in 2016 de titel ‘culturele hoofdstad van Europa’. Meer over deze bijzondere stad en wat je er allemaal kunt beleven, vind je in dit artikel.

 

Ligging en klimaat San Sebastián

San Sebastián is gelegen aan de Spaans-Franse grens, waar een gematigd zeeklimaat heerst met grote hoeveelheden regen in vergelijking met de rest van het land. De zomers zijn er mild met gemiddeld twintig tot vijfentwintig graden, maar ook de winters zijn niet extreem: temperaturen liggen in de winter rond de tien graden. De temperatuur in de zomer maakt het de ideale stad voor zowel het strand als het ontdekken van de stad. De stad is gelegen aan een schelpvormige baai van de golf van Biskaje, genaamd La Concha, wat staat voor ‘schelp’. Dwars doorheen San Sebastián loopt rivier de Urumea, die uitmondt in La Concha.

San Sebastian spanje

(stads) Stranden San Sebastián

San Sebastián kent drie stranden, waarvan twee er liggen aan de baai La Concha. Playa de la Concha is het grootste en drukste stadstrand, Playa de Ondarreta is het westelijke strand waar het over het algemeen iets rustiger is. Meer naar het oosten toe, naast de heuvel Ulía ligt Playa de Zurriola, dat in tegenstelling tot de andere twee stranden, direct aan de Cantaribische Zee ligt. Om deze reden is dit strand zeer geliefd bij surfers! Maar ook op het strand zelf is er genoeg sportiefs te beleven, zo wordt er veel gevoetbald en gevolleybald. Elk strand is ingesteld op toerisme, waardoor je er genoeg leuke strandtentjes en bars tegenkomt om je stranddag mee af te sluiten.

Cultuursnuiven

Niet voor niets kreeg San Sebastián de titel ‘culturele hoofdstad van Europa’ in 2016. Je vindt er de meest bijzondere paleizen, kerkjes die de Baskische cultuur vertegenwoordigen en oude kloosters die je de geschiedenis van de stad vertellen. Ook het uitzicht is prachtig op sommige plaatsen. Je kunt met een kabelbaantje de Monte Igueldo omhoog, waar je geweldig uitzicht hebt over de stad, de schelpvormige baai met bijbehorende stranden en het naastgelegen eiland Santa Clara. Het culturele hart van San Sebastián is gelegen in het stadscentrum dat Parte Vieja genoemd wordt. Hier vind je onder andere bars in Baskische stijl en de oudste kerk van San Sebastian genaamd Iglesia de San Vicente.

San Sebastian- de stad met zowel strand, cultuur als culinariteit

Culinair genieten in San Sebastián

Geen plek op aarde waar zich meer Michelin sterren per vierkante meter bevinden dan op San Sebastián, de stad draagt om deze reden dan ook de naam ‘gastronomische hoofdstad van Spanje’. Ben je een echte fijnproever en gek op heerlijk eten? Dan is San Sebastián het paradijs. De stad staat bekend om het serveren van Pintxos. Dit is tapas, maar dan culinair verfijnd! Pintxos wordt zowel warm als koud geserveerd en vele mensen bezoeken de stad alleen al om kennis te maken met dit heerlijke eten, want niet alleen wordt het geserveerd in sterrenrestaurants: overal in de stad vind je deze lekkere hapjes terug! Zowel in restaurantjes als op markten. Kleine tip: ben je van plan om te dineren in een sterrenrestaurant? Reserveer dan ver van tevoren, wachttijden kunnen oplopen tot wel maanden.

Stad voor velen

San Sebastián: een stad voor de surfer, voor de genieter van het strand, voor de cultuursnuiver, voor de bourgondiër, voor de culinaire liefhebber en voor de avonturier. Welgeliefd bij toeristen en een stad die je eens in je leven bezocht moet hebben, toch?

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

San Sebastián: de stad met zowel strand, cultuur als culinariteit