Stakingsweek in België

De komende dagen vinden in België een aantal stakingen plaats, die beginnen met een nationale staking op maandag en later in de week worden voortgezet met acties van veel luchtvaartmaatschappijen. Hieronder volgt een overzicht van de verstoringen die je kunt verwachten, samen met de dagen waarop ze zullen plaatsvinden.

20 juni, maandag stakingen

Op maandag organiseren de vakbonden ACV, ACLVB, en ABVV een landelijke stakingsdag om te strijden voor de bescherming van de werknemers in het licht van de voortdurende stijging van de kosten van levensonderhoud. Daarbij zullen de vakbonden in Brussel een grote demonstratie houden, die naar de organisatoren verwachten tussen de 50.000 en 100.000 mensen zal trekken.

Verwacht wordt dat de demonstratie in heel Brussel en omgeving aanzienlijke vertragingen in het verkeer zal veroorzaken. Bovendien zal de demonstratie gevolgen hebben voor het openbaar vervoer in de stad, zowel omdat werknemers van de MIVB aan de demonstratie zullen deelnemen als omdat de route tram- en buslijnen zal blokkeren.

Openbaar vervoer de Lijn

De exploitant van het openbaar vervoer in Vlaanderen, De Lijn, heeft ook aangekondigd dat haar diensten zullen worden verstoord. Zowel de MIVB als De Lijn hebben verklaard dat ze voor maandag een alternatieve dienst willen organiseren, maar geen van beide maatschappijen heeft hierover tot nu toe andere informatie verstrekt.

Intussen wordt niet verwacht dat de staking vertragingen of annuleringen zal veroorzaken voor treinen die worden geëxploiteerd door de NMBS, die ook van plan is meer treinen aan de dienstregeling van Brussel toe te voegen.

Verwacht wordt dat ook bepaalde gemeentelijke diensten in het hele land onderbroken zullen worden. Dat geldt onder meer voor het ophalen van vuilnis in Brussel en Antwerpen en voor recyclageparken, die op maandag gesloten kunnen zijn. Als gevolg van de staking is het mogelijk dat kinderdagverblijven die dag gesloten zullen zijn.

Stakingsweek in België

Brussels Airport staking

De gevolgen van de onderbrekingen zullen echter het sterkst gevoeld worden op Brussels Airport, waar naar verwachting een aanzienlijk deel van het beveiligingspersoneel van G4S aan een staking zal deelnemen.

Volgens een verklaring die de firma zaterdag verstuurde, “geven de huidige schattingen aan dat passagiers tot acht uur zouden moeten wachten bij de veiligheidscontrole.” Het bedrijf raadde klanten met klem aan niet naar de luchthaven te gaan en hun vlucht “indien mogelijk” om te boeken.

De luchthaven heeft al communicatie op gang gebracht met luchtvaartmaatschappijen die vluchten voor maandag gepland hadden om te onderzoeken of die vluchten geannuleerd kunnen worden, en op dit moment is vijfenzestig procent van de vluchten van maandag afgelast. Ontdek hier wat je juridische mogelijkheden zijn als je vlucht geannuleerd wordt.

De luchthaven van Charleroi bereidt zich eveneens voor op de mogelijkheid van problemen en raadt passagiers aan minstens drie uur voor hun vlucht in de terminal te zijn. Tegelijkertijd wordt niet verwacht dat de luchthavens in Oostende en Deurne moeilijkheden zullen ondervinden en in plaats daarvan een groter aantal vliegtuigen zullen opvangen.

Donderdag 23 tot en met zaterdag 25 juni 2022 stakingen

Het cabinepersoneel van Brussels Airlines kondigde een staking voor onbepaalde tijd aan, vergelijkbaar met die van de piloten de week ervoor, waardoor het personeel van Brussels Airlines vorige week aankondigde dat ze van plan zijn een driedaagse staking te houden op 23, 24 en 25 juni.

Ze vragen de directie de buitensporige werkdruk te verlichten en af te zien van indexering van hun “cafetariaplan”, dat is een budget voor uitkeringen dat verder gaat dan wat de wet voorschrijft. Intussen heeft de directie van Brussels Airlines verklaard dat de huidige financiële situatie van de maatschappij het haar niet toelaat de bestaande collectieve arbeidsovereenkomsten, die in 2020 werden ondertekend, terug te draaien of te wijzigen.

Tijdens deze dagen zouden er 525 vluchten plaatsvinden, hoewel nu niet bekend is welk percentage van deze vluchten geannuleerd zal worden. Als passagiers geen bevestiging hebben gekregen dat hun vlucht is geannuleerd, moeten ze wachten met het aanbrengen van wijzigingen in hun reisplannen; anders lopen ze het risico hun recht op financiële compensatie of een terugbetaling te verspelen.

Van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni stakingen

kondigen in België gestationeerde stewards, stewardessen en piloten aan dat ze drie dagen gaan staken, enkele dagen nadat de CEO van de maatschappij, Michael O’Leary, tegen The Brussels Times had gezegd dat hij tijdens de zomermaanden weinig verstoring van vluchten verwacht ten gevolge van stakingen. O’Leary deed deze uitspraak slechts een paar dagen eerder.

Ook hier is de zware werkdruk het terugkerende motief, net als de voorziening van een gegarandeerd minimumloon voor elke werknemer. De Ierse low-cost luchtvaartmaatschappij was in april al gedwongen alle vluchten die door Belgisch personeel werden uitgevoerd te annuleren wegens een vakbondsstaking van haar cabinepersoneel, waardoor bijna 300 vluchten op Brussels Airport en Brussels South Charleroi Airport werden geannuleerd. De staking begon op 1 april en duurde tot 30 april.

Een staking van vergelijkbare aard is tegelijkertijd gepland in Spanje en Portugal. Bovendien zullen de werknemers in Italië naar verwachting op 25 juni gaan staken en in Frankrijk op 25 en 26 juni. Aan het begin van de zomervakantie, op 30 juni, 1 juli en 2 juli, zullen Spaanse personeelsleden deelnemen aan een andere staking.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Stakingsweek in België