Tips om het hoofd koel te houden op vakantie

Meestal bieden vakantieplekken de mogelijkheid om af te koelen tijdens hete zomerdagen, een koude douche of een duik in het zwembad doet wonderen, daarna opdrogen in de zon en gauw terug naar het plekje onder de parasol of in de zon natuurlijk. Maar wat als deze mogelijkheid er eventjes niet is? Hoe houd je het hoofd, of beter gezegd het lichaam, koel wanneer je een tochtje maakt naar de stad? Of wanneer je op excursie gaat tijdens de hete middagzon? In dit artikel een aantal gemakkelijke tips waarmee je het hoofd en lijf koel houdt.

Tips om het hoofd koel te houden op vakantie

Drink lauw in plaats van koud

Jawel, je leest het goed. Hoewel het enorm verleidelijk is om ijskoud te drinken, is dit voor het afkoelen van je lichaam niet de beste optie. Het lichaam reguleert de temperatuur door warmte dicht bij het centrum van het lichaam te houden wanneer het koud is en tijdens hitte wordt de warmte naar de oppervlakte gebracht om af te koelen. Bij extreme hitte probeert het lichaam alle warmte te verliezen via de extremiteiten, dit is dan ook de reden waarom we zweten. Maar wanneer er grote hoeveelheden koude vloeistof het lichaam binnenkomen, kan het lichaam dit gaan zien als signaal om juist de warmte bij zich te houden. Extreem koud drinken werkt dus averechts! Neem daarom, hoe tegenstrijdig het ook voelt, lauwe dranken zoals thee. 

Verfrissing via de polsen

Zoals net al verteld, raakt het lichaam de meeste warmte kwijt via de extremiteiten. Wanneer het heel warm is, kan het ontzettend verfrissend voelen om de polsen eventjes onder de koude, stromende kraan te houden. Doordat de bloedvaten dicht onder de huid liggen ter hoogte van de polsen, helpt het mee met het afkoelen van het lichaam. Ook ter hoogte van de nek werkt dit. Plan je een tripje naar de stad met warm weer? Neem dan een handdoekje mee die je kunt natmaken en vervolgens in je nek kunt leggen, verfrissing gegarandeerd!

Sprayen sprayen sprayen

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is zweten dé manier van het lichaam om af te koelen. De zweetdruppeltjes verdampen op de huid en dit zorgt voor verkoeling. Deze manier is perfect na te bootsen voor een extra verkoelend effect. Neem een klein plantenspuitje, lege flacon of lege parfumfles en vul deze met water. Gedurende de dag kun je je armen, handen, nek, hoofd en knieholtes insprayen zodat je je lichaam helpt af te koelen.

Kleine porties eten

Natuurlijk draait het tijdens de vakantie om genieten, maar grote zware maaltijden dragen niet bij aan het afkoelen van je lichaam. Integendeel, wanneer het lichaam grote hoeveelheden voedsel te verwerken krijgt, kost het behoorlijk wat energie dit te verteren. Deze energie levert warmte op, waardoor het lichaam alleen maar meer opwarmt. Kies daarom op hete dagen voor wat kleinere, lichtere porties die gemakkelijk te verteren zijn. Vermijd gerechten met veel eiwitten en vet en kies eerder voor een maaltijd met rijst en groente. Ook pittig eten warmt het lichaam op! Ben je groot fan van pittig eten, maar kan je niet zo goed tegen de hitte? Bewaar die spicy meal dan voor het eind van de dag!

Bouw je eigen airco

In zonovergoten landen hoop je toch dat er airco aanwezig is in de hotelkamer of accommodatie. Mocht dit niet het geval zijn, is er een handige manier om zelf koele lucht de ruimte in de blazen, weliswaar een beetje provisorisch, maar als het werkt, werkt het! Je hebt hiervoor een ventilator en bevroren flessen water nodig. Het enige dat je hoeft te doen is de bevroren flessen water voor de ventilator te plaatsen. Hierdoor wordt de lucht direct afgekoeld en blaast koude lucht de kamer in! Bijkomende tip, plaats de flessen op een handdoek of bord in verband met het smelten van het ijs. 

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Tips om het hoofd koel te houden op vakantie