Toekomstige zomers in Europa kunnen 50 °C bereiken

Deze week beleefde België en Nederland een van de warmste weersomstandigheden ooit, met maxima die in sommige streken de 39 tot 40 °C overschreden. Europa kan in de toekomst aanzienlijk hetere zomers meemaken, wat reden tot ongerustheid geeft omdat dit nog maar het begin is. Een duidelijke trend in de laatste decennia, terwijl om de paar jaar in kortere tijd records sneuvelen. Aan het eind van de 20e en vooral aan het begin van de 21e eeuw werden beduidend vaker nieuwe warmterecords gevestigd.

Toekomstige zomers in Europa kunnen 50 °C bereiken

Hoogste temperatuur ooit in België gemeten was in 2019

België beleefde de warmste week sinds het begin van de gemeten gegevens. Vorig jaar beleefden de Belgen grote overstromingen door de overvloedige neerslag. Opnieuw zal deze zomer ongewoon hoge temperaturen brengen. niet alleen bij ons maar ook in de buurlanden zoals Duitsland en Nederland.

Modellen die vandaag gebruikt worden verschillen van elkaar. Tegen het eind van de eeuw voorspellen de mondiale modellen van het VN klimaatpanel een opwarming tot 4 graden. De meest sombere situatie is dat.

Spanje en Portugal naar de 50 graden Celsius

Als je kijkt naar wat er nu bijvoorbeeld in Spanje en Portugal gebeurt, dan zie je dat de kans toeneemt dat de temperatuur in Europa de grens van 50°C zal raken. De temperatuur zal er 50 graden bereiken, zo niet dit jaar, dan het volgende of het jaar daarna.

Op 11 augustus van de zomer van vorig jaar had ons continent zijn hoogste temperatuur ooit. Sicilië, een Italiaans eiland, registreerde 48,8°C. Het vorige record, 48°C, werd gevestigd in de Griekse hoofdstad Athene in juli 1977.

De trend is duidelijk, hittegolven worden als gevolg van de opwarming van de aarde steeds warmer. Het breken van records zal daardoor toenemen.

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Toekomstige zomers in Europa kunnen 50 °C bereiken