Uitwaaien op Schiermonnikoog


De wind in je haren, het zand onder je voeten en de zilte geur van de zee. Voor je de golven van de Noordzee, achter je het met eb en vloed afwisselende water van de Waddenzee. Deze woorden beschrijven het schiereiland Schiermonnikoog, het vijfde bewoonde Nederlandse Waddeneiland dat hoort bij de provincie Friesland. Het eiland telt nog geen duizend inwoners, maar wordt ieder jaar veelvoudig bezocht door toeristen: het eiland leeft hier dan ook grotendeels van. Schiermonnikoog is het ideale eiland voor een dagje uit of een rustgevende vakantie, in dit artikel lees je waarom! 

Uitwaaien op Schiermonnikoog


(bijna) Geen auto te bekennen
Schiermonnikoog is bijna compleet autovrij, wat zorgt voor een gevoel van rust. Natuurlijk zijn er auto’s aanwezig op het eiland, maar deze fungeren als taxi of dienstvoertuigen. Als bezoeker kun je je op Schiermonnikoog laten vervoeren door een taxi, je kunt een fiets huren of zelfs wandelen naar het eilandcentrum.

Wandelend door de duinen
De duinen en stranden van Schiermonnikoog zijn uitermate geschikt om te wandelen. Er zijn dan ook talloze wandelroutes beschikbaar op Schiermonnikoog. Wandel door de Kobbeduinen, ontdek de vuurtorens en bijzondere huisjes verscholen tussen de hoge duingrassen. Ook het strand is perfect om te wandelen. Schiermonnikoog heeft ondanks zijn grootte, een brede variatie aan natuur wat het voor de wandelaar een uitstekende bestemming maakt.

Actie op het strand

Hoewel Schiermonnikoog niet zo groot is, heeft het wel het breedste strand van Europa. Het strand is zo’n achttien kilometer lang en op sommige plaatsen wel een kilometer breed. Er bevinden zich vele strandtentjes waar je heerlijk kunt relaxen met een drankje, maar ook voor de liefhebbers van adrenaline en actie zit je op Schiermonnikoog goed. Zo kun je vliegeren, strandgolf spelen of met een buggy en kite over het strand racen. Nog meer snelheid nodig? Ook blokarten is mogelijk op de stranden van Schiermonnikoog. Genoeg te beleven!

Bezienswaardigheden
Schiermonnikoog kent een aantal bezienswaardigheden, zo kun je er de Bunker Wasserman bezoeken: een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Deze bunker staat boven op een heuvel en geeft je kans het eiland eens van bovenaf te bekijken. Een ander bijzonder monument is de walviskaak die zich in het dorpscentrum bevindt. Deze onderkaak behoorde tot een blauwe vinvis die in 1950 is geschoten.

Vermaak genoeg
Schiermonnikoog is een eiland die van alles te bieden heeft, zoals je zojuist gelezen hebt. Je kunt er wandelen, fietsen en vervolgens uitrusten en borrelen op een van de vele terrassen met uitzicht op de zee. Er is een ding nog niet genoemd, het bekende ‘Hotel van der Werff’, waar de prijs van een kopje koffie nog altijd tachtig cent is. Dit is altijd zo geweest en wordt in stand gehouden door de eigenaren, tof!

Deel het artikel op social media platformen

Artikelen met dezelfde categorie

Zoek nieuws artikel van het Laatste Nieuws

Uitwaaien op Schiermonnikoog